Mycket ovanlig födsel i Ydre – "Koa" fick trillingar

Hans Gustafsson tog över mjölkkorna 1983 efter sin far. Han är uppvuxen på gården och har fått många kalvar men aldrig trillingar.

Trillingen Ville är Ullas kelgris nummer ett.

Trillingen Ville är Ullas kelgris nummer ett.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2021-04-21 09:05

– Koa har kalvat. Nu är hon färdig, sa Hasse när han kom in från lagårn med de 13 korna på förmiddagen. Efter ett tag gick hustrun Ulla Hammarström ut för att titta till Koa, som kon kallas, och hennes lilla nyfödda kalv. 

– När jag kom ut så stod hon och slickade på en blöt, nyfödd kalv. Jag blev förvånad och tänkte att har hon inte tagit hand om sin kalv förrän nu?

Men då såg hon att det fanns en kalv till i boxen. Så när hon sprungit in i huset fick maken veta att det kommit tvillingar istället.

undefined
Hasse tittar in i boxen som så många gånger förr. Aldrig tidigare har det fötts trillingar på gården.

Timmarna gick och när arbetsdagen led mot sitt slut gick Hasse ut i lagårn igen för att titta till den lilla familjen. 

– Då var det tre kalvar! konstaterar han med eftertryck då det inte hade funnits någon misstanke om att det skulle vara fler än en.

Att en ko får trillingar som alla överlever är ytterst ovanligt. Det är inte många bönder som får uppleva eller ens höra om det i närområdet. Så förvåningen var stor på gården. 

undefined
Trillingen Ville är Ullas kelgris nummer ett.

Ullas hjärta vidrördes av de små liven. Hon är bonddotter och som pappas flicka var hon engagerad i lantbruket och körde traktor när hon var åtta år. 

– När jag var barn hade jag känslor för kalvar men inte sedan. Men de här, det är nog för att de var så små. De sprang obehindrat fram och tillbaka under sin mammas mage. Hon hade så stora spenar och de så små munnar.

undefined
Ulla gullar gärna med Ville, Valle och Victoria som nu är en och en halv månad gamla

Ulla fick lägga tid på att stötta upp kalvarna med extra mjölk och det gör hon fortfarande sju veckor efter födseln.

– Nu när jag är pensionär kan man ju gå hit lite när man vill. Det är härligt att få vara med, men det är inte alltid de vill ha när jag kommer. Då har de fått tillräckligt av mamman. 

Men kalvarna är jämnstora och ser mycket nöjda ut där de ligger och idisslar i halmen. Ulla kallar de för Ville, Valle och Victoria. Två tjurar och en kviga.

undefined
Mamman till de tre kallas bara Koa.

De oroas lite över Koa. Hon är snäll och låter Hasse och Ulla hantera kalvarna, men hon har dålig aptit och är tunn. Tvillingfödslar tar hårt på en del kor och detta var ju tre.

– Hasse ger henne allt möjligt gott för att locka igång henne. Hon har fått melass nu så hon är alldeles svart i ansiktet, skrattar Ulla.

undefined
Trillingmamman, som kallas för Koa, tre behöver lite extra godis i form av klibbig svart melass. Gott tycker Koa.

I den gamla lagården springer de andra kalvarna lösa som de vill och lägger sig hos korna eller i något hörn med halm i. Här ska det göras om vad det lider då ena sonen vill ta över.

Och han får ta över en lite ovanlig gård - en gård där det har fötts trillingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om