Nu förbereds det i Högmåla inför julmarknaden

Efter en pandemipaus rustas det nu inför den 18:e traditionella julmarknaden i bygdegården i Högmåla.

Magnus Carlsson och Marja Gullbrandson pyntar med grangirlang.

Magnus Carlsson och Marja Gullbrandson pyntar med grangirlang.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-11-21 16:00

På plats i bygdegården är en större del av sektionen Damklubben, plus några herrar. Det är Svanabygdens bygdegårdsförening som arrangerar Högmåla julmarknad i Ydre. De färdigställer utsmyckningen inför arrangemanget som redan är fullbokat med utställare. 

– För oss är det viktigt att skapa julkänsla, en traditionell jul och inte bara en kommers. Vi satsar på gofika, och pyntar som en riktigt gammal jul. Folk sitter länge och fikar och njuter av stämningen. Jultomten kommer också, säger Marja Gullbrandson från Damklubben. 

undefined
Snart är det fullt av skinksmörgåsar i caféet.
undefined
Traditionellt julpynt hälsar besökarna välkomna

Utbudet i cafét är traditionellt, skinksmörgås, saffransbulle, pepparkaka och mjuk kaka. Årets julmarknad blir den första efter en renovering som pågått en längre tid. Föreningen fick bidrag från Kinda Ydre Sparbank, Ydre Kommun och EU vilket har resulterat i att bakugnen i köket är genomgången och funktionell, samt att det satts in nya värmekällor. I det stora rummet där utställarnas bord redan står på plats, tronar en vacker spis att elda i.

– Den är så effektiv så den eldar vi i dagen innan så det är varmt och skönt här, säger Marja.

De har också fått en restaurangdiskmaskin installerad och nu återstår det bara lite målning.

undefined
Den nya spisen som invigs lagom till julmarknaden.
undefined
Bo Isberg askar ur kakelugnen

Damklubben består av 16 kvinnor från närområdet som träffas en gång i månaden och det är de som styr över marknaden.

– Vi är lydiga små slavar bara, skrattar Magnus Carlsson som hjälper till där det behövs och som tillsammans med Bo Isberg är de enda männen på plats.

I fönstren står tomtar omgärdade med små kvistar av gran och en lång grangirlang slingrar sig runt trappräcket och dörrfodret vid ingången. Adventsljuststakarna har kommit upp i fönstren och röda dukar har lagts på borden.

Föreningen är aktiv och har bland annat anordnat pizzakväll med nya bakugnen, pubkväll, filmvisningar och musikquiz. 

undefined
En fikapaus i arbetet. Stina Höglund, Susann Gustafsson, Ina Fuxin, Magnus Carlsson, Marja Gullbrandson och Ia Andersson.
undefined
Skylten har blivit julpyntad inför marknaden.

Stina Höglund är sekreterare i föreningen:

– Östgötateatern har varit på besök här och vi brukar ha gökotta med fågelskådare. Det blir körsång snart, när Bygdegårdsdistriktet ordnar ett körtillfälle. Då arrangeras en oförberedd konsert där man endast övar under dagen. Där får alla vara med.

Julmarknaden anordnas den 26 november och pågår under fyra timmar med start på förmiddagen. Det kommer bland annat att säljas smide, ost, korv, fårskinn, konst, böcker, kransar och rökt fisk. För att hamna i Högmåla och inte Högmålen, som en del besökare har gjort genom åren, så åker man väg 134 och tar väg 576 mot Svenningeby.

undefined
Magnus Carlsson och Marja Gullbrandson pyntar med grangirlang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!