I natt går de tre timmars pass. Två och två jobbar de med att knacka is från munstyckena på de 20 snökanonerna som nu är igång i backen. Alla jobbar ideellt såsom det alltid varit sedan Asby Alpina startade 1979. Ordförande Anders Stjärne kan blicka tillbaka på mer än 40 år på posten. Han är nu 78 och lika engagerad nu som tidigare. Han värmer sig en stund i kafeterian men kikar ut och ser hur det går för killarna på snöskotrarna, och på de som drar slangar och kopplar ihop vatten med snökanonerna.
– Just nu är det tio man igång därute med att flytta om snökanonerna. Man måste ta hänsyn till vinden, de måste blåsa ifrån vinden, förklarar Anders Stjärne.
Första snökanonen kom igång under mitten, kanske andra halvan av 1980-talet.
– Den tillverkade vi själva på den tiden. Vi hade hjälp av folk från Alebacken utanför Göteborg. Vi kopierade deras kanoner och insåg att man måste ha specialkunskaper för att få det bra. Man måste köpa såna här grejer. Men en fläktkanon landar på 250 000 kronor, berättar Anders vidare.
Det är en svår bransch. Där vädret och kylan styr.
– Man vet ju aldrig när det startar. Ibland startar det inte alls, konstaterar han med ett skratt och kikar ut genom fönstret igen. Därutanför ställs kanonerna om i ny riktning medan riktiga snöflingor sakta singlar ner från den blå himlen. Det börjar skymma.
I år öppnas backen på annandag jul.
– Om Gud vill och vädret tillåter så öppnar vi då. Vi måste köra kanonerna i sju dagar för att få tillräckligt med snö i backen. Vi tillverkar vår egen el med en dieselgenerator, då vi saknar 1,2 miljoner för att säkra upp elen här.
De gör av med 2500 liter diesel per dygn när de sprutar snö. Det kommer en tankbil varannan dag ungefär.
Mellan 40 000 och 50 000 kronor per dygn landar notan på i dieselkostnad under snöproduktionen. Så även om timmarna läggs ideellt behövs det pengar ändå.
– Nu har ju Tolvmannabacken i Kisa lagt ner, en av landets äldsta. Ja, det är synd och skam men gynnsamt för oss.
Aldrig förr har de startat så tidigt som i år, 28 november och kylan har hållit sig stabil.
Det blir skidskola två dagar i veckan och i år startar de sin första hela säsong med en Bi-Ski för rörelsehindrade som de fått hjälp till genom Länsförsäkringar Östgöta och SISU. Den går att boka för en timme i taget.
– Det är bra, skidor ska vara till för alla, säger Anders.