Nu vandrar Trygga vuxna i Ydre för att stävja buset

Under de senaste loven från skolan har buset på samhället ökat. Då startade Jessica Sundeborn en vandringsgrupp och började gå.

Det är roligt att gå tillsammans, men de vill gärna bli fler.

Det är roligt att gå tillsammans, men de vill gärna bli fler.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-01-09 16:00

Det började dagen före nyårsafton då många smällare hördes runt om i samhället. Brevlådor sprängdes och Jessica gav sig ut med en väninna. Två dagar senare hade hon bildat en grupp på sociala medier, Trygga vuxna i Ydre. Nu hoppas hon att de ska bli fler som vill gå i samhället under vissa kvällar.

I Österbymo träffar vi Jessica, maken Kein och deras vänner Michael och Ann-Louise Karlsson. Makarna Karlsson har varit utsatta för bus som i det närmaste övergått trakasserier och de känner också att de ville göra något. Alla fyra är eniga, de förstår att ungdomarna behöver ha något att göra och någonstans att vara, även när det är helg.

undefined
Det är roligt att gå tillsammans, men de vill gärna bli fler.

– Ungdomsgården Navet som har öppet två vardagkvällar i veckan kanske skulle behöva byta dag. Istället för måndag och torsdag kanske de borde ha öppet torsdag och lördag, menar Jessica.

De andra håller med, men alla inser också att det är en kostnadsfråga. 

Deras mål är inte att vara arga moralpoliser utan de vill vara engagerade vuxna som försöker skapa relationer med ungdomarna.

– Det har ju ökat med störningar och vandalisering det senaste året. Det blir mer och mer, säger Kein.

– Vi hoppas att våra vandringar ska resultera i att det lugnar sig. Att de ser att vi har koll, men det är inte vi mot dem utan vi vill visa att vi finns här för dem, säger Jessica.

undefined
Jessica Sundeborn startade en grupp på sociala medier och började gå om kvällarna.

De säger att en klunga med ungdomar i varierande åldrar har uppträtt med tråkig attityd. De har de inte fått chans att prata med dem än.

– De flyttar sig inte ens när man kommer med bilen, säger Jessica som hoppas att fler skulle våga säga ifrån och bryta den tystnadskultur som råder.

Ann-Louise som arbetar på skolan som lokalvårdare är ofta den som är först på plats efter en helg och som upptäcker vandalisering.

– Jag tycker det är obehagligt på morgnarna på jobbet nu. Har de nyckel? Finns de kvar i lokalerna? Det är tankar som dyker upp när något har hänt.

Vandrarna har bekantat sig med epatraktor-ungdomarna och de vinkar nu glatt till varandra.

undefined
Jessica Sundeborn, Kein Sundeborn, Michael Karlsson och Ann-Louise Karlsson är ute och går som Trygga Vuxna I Ydre.

Snart hoppas de få hit Mikael Wallin från organisationen Nattvandrarna som ska informera andra intresserade i Österbymo. För Trygga vuxna i Ydre hoppas kunna växa. 

– Det är bra om vi är fler som rör oss runt i samhället och som täcker större ytor. Det händer grejer i Rydsnäs också tillexempel, säger Michael.

– Blir vi åtta stycken kommer vi bland annat få en grundutbildning av Nattvandrarna, säger Jessica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!