Ny nyhetssatsning drar igång i Ydre

Östgöta Media trycker på startknappen för ett nytt sätt att publicera nyheter där man inleder ett samarbete med lokalbefolkningen på mindre orter. Först ut är Ydre 360.

Ydre 360. Från vänster: Jonathan Samuelsson, Lottie Rääf, Victor Sundeborn och Petra Nordin. Den femte medverkaren Anna-Karin Gustafsson saknas på bilden.

Ydre 360. Från vänster: Jonathan Samuelsson, Lottie Rääf, Victor Sundeborn och Petra Nordin. Den femte medverkaren Anna-Karin Gustafsson saknas på bilden.

Foto: Henrik Lindberg

Ydre2018-06-09 09:00

– Syftet är att få in material från mindre orter som vi själva har svårt att bevaka, säger projektledaren Henrik Lindberg.

Först ut att ingå i projektet är fem personer i Ydre som kommer att rapportera om nyheter och evenemang från den egna kommunen.

– De kommer att skriva, ta bilder och filma, berättar Henrik Lindberg och förklarar att bakgrunden till satsningen är att mediehusen runt om i landet slimmar sina organisationer och att redaktionerna blir mindre och mindre.

– Detta är i grunden ett demokratiprojekt där vi vill täcka "vita fläckar" som har väldigt lite mediebevakning. Det blir lokal-lokalt material som granskas av oss innan det skickas ut. Läsarna kommer att kunna ta del av det via Ydre 360, en blogg på våra sajter, säger Henrik Lindberg.

En av de lokala profilerna som ingår i den nya Ydre 360-gruppen är Lottie Rääf. Hon är anställd som ungdomscoach i kommunen och har ett brett kontaktnät med en målgrupp på 13–25-åringar.

– Vi vill visa unga att de kan påverka och att deras röst är något att räkna med, säger Lottie Rääf.

Hon tror på ett varierat innehåll och att det ska finnas något för alla att läsa.

– Vi har ingen lokalredaktion kvar i Ydre. Därför känns det viktigt att vi får synas och höras – både i stort och i smått. Jag hoppas också att folk ska komma med tips vad vi ska skriva om.

Är det här framtiden?

– Ja, jag tror det. Det är ett sätt att värna om demokratin. Även den lilla orten måste få ett sätt att uttrycka sig. Jag tror att det här kan bli ett lyft för bygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om