Den nya filmversionen, med bland andra Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård, hade premiär i slutet av december. Inte alla vet att en Ydrebo hade stor inverkan när klassikern skrevs.
Faktakällan i Vilhelm Mobergs utvandrarromaner, kommer till största del från Anders Petterssons dagböcker.
Anders var en bondson från Sjöarp i Västra Ryds socken i Ydre. Andrew Peterson, som han senare skulle kalla sig, emigrerade 1850 med systern Gustava och 14 andra sockenbor. De reste med briggen Minona till det förlovade landet Amerika. Ingen kunde ana att deras resa och öden skulle vara av intresse 172 år senare.
Överfarten och livet i Amerika är väl dokumenterade tack vare Andrews dagböcker och brev från 1850 fram till hans död 1898. Vilhelm Moberg hittade dagböckerna i Minnesota 1948 när han sökte fakta och inspiration inför skrivandet av sina emigrantromaner. Moberg skrev i The Swedish Pioneer 1966 ”I Andrew Petersons dagböcker hade jag hittat vad jag letade efter i Amerika. I flera månader satt jag i biblioteket i St. Paul för att läsa om denna bonde...”.
Moberg fick kontakt med ett barnbarn till Andrews bror Johannes och fick mer fakta om den svenska bakgrunden, bland annat att brodern Carl dog under guldrushen.
Andrew Petersonsällskapet (APS) verkar för att bevara Andrew Petersons livsverk. Sällskapet har forskat, skrivit böcker, och skapat ett Emigrantmuseum i Ydre. Tillsammans med Carver County Historical Society (CCHS), har de renoverat två av Andrews gårdsbyggnader i Minnesota. Carver County och Ydre kommun har även blivit vänorter.
På var sin sida av Atlanten har arbetet fortsatt med att rädda minnen och levandegöra Andrew och Elsas liv. Andrews gård räddades genom en donation 2015, där Ydresonen ”claimade land” och odlade allt ifrån majs till ryska äppelsorter. Gården finns på Minnesotas tio i topp-lista över värdefulla byggnadsminnen.
– Vi har ägnat mycken tid åt att forska kring Andrew Peterson och hans samtid i Sverige och i USA, säger Jan Hermelin från APS.
– Andrews dagböcker och räkenskaper har renskrivits och hundratals detaljer som Moberg använde i sina böcker har klarlagts. Till och med korna Betty och Lady fick behålla sina verkliga namn i romanerna. Vi fortsätter att få fram mer material, så sista boken är nog inte skriven än.
Emigrantödena blev klassiker. Nu lyfter filmregissören Erik Poppe historien genom Kristinas ögon.