Nyexaminerade jägare i Ydre

Vår tidning skrev under våren om de fem eleverna som gått Jägarskolan för att ta Jägarexamen i Österbymo. Nu är det hela över och teoriprovet och uppskjutningen har nu ägt rum.

Här tränar några deltagare på en mindre älgbana för att lära sig tekniken.

Här tränar några deltagare på en mindre älgbana för att lära sig tekniken.

Foto: Morgan Karlsson

Ydre2018-06-02 13:00

De fem deltagarna har under våren skrivit det teoretiska provet, varit på besök i jaktbutiken Torsbo Handels, där de fick en djupare genomgång av olika sorters vapen och vad man bör tänka på när man ska inhandla sina första vapen och övrig utrustning. När snön försvann och värmen åter gjorde sitt intrång så öppnades skjutbanan och skjutträningen kom igång.

I slutet av maj var det så dags för uppskjutning av ”klass två” vapen. Detta skedde med lerduveskytte och en löpande plåthare. Med ett kulvapen av kaliber 22 skedde även precisionsskyttet. Denna dag innebar även att deltagarna skulle visa upp en säker vapenhantering och avståndsbedömning mot olika mål i skogen. Provledare för detta var Tomas Jacobsson och Henrik Isacsson.

Några dagar senare var det så dags att träffas på skjutbanan igen för att avlägga det praktiska högviltsprovet. Här skulle de fem deltagarna skjuta med kulvapen klass ett (älgstudsare) mot den rörliga pappersälgen som åkte fram och tillbaka på sin bana 80 meter längre bort.

Med ömmande axlar och kinder efter alla avlossade skott dessa dagar så tog de som klarat sig gladeligen emot sitt stämplade jägarbevis samt diplom, och de som inte klarade sig denna kväll får chans att göra om skjutprovet framöver. Det är ju dock ett tag kvar innan kommande jaktsäsong. En period då de som är myndiga har möjlighet att inhandla vapen, och övrig utrustning som de önskar sig som nya jägare inför hösten.

Lerduveskytte var ett av proven som deltagarna ställdes inför.
Lerduveskytte var ett av proven som deltagarna ställdes inför.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om