Oljeläckande traktor fixad – nu blir den förstapris

För elfte året arrangeras traktorlotteriet i Ydre. Årets högsta vinst är en renoverad gammal traktor från Fagerhult.

Högsta vinst är en Fergusontraktor, Grålle T120 med ett värde på ca 20 000 kronor.

Högsta vinst är en Fergusontraktor, Grålle T120 med ett värde på ca 20 000 kronor.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2021-04-20 10:53

Under vintern har traktorn genomgått en smärre förvandling. Det är en Ferguson T 120 av 1953 års modell. En så kallad Grålle.

– Den läckte olja lite överallt, så jag har packat om den. Plockat isär och bytt packboxar och så, berättar Rolf-Olov Granath, en av eldsjälarna som gjort iordning traktorn.

– Traktorn kommer från Göran Samuelsson i Fagerhult, Asby. Ove Sundeborn, vår kassör, tog hem den och gjorde i ordningen den. Bytte alla slangar och fläktrem och gjorde iordning det mesta. Lackade om den.

Vad tingar en sån här i värde idag?

– I det skick han är i nu så ligger den nog på mellan 15 000-20 000 kronor ungefär, säger Rolf-Olov.

– Köper man nya däck och slangar så går det ju till nära 10 000 kronor, tillägger han.

undefined
Högsta vinst är en Fergusontraktor, Grålle T120 med ett värde på ca 20 000 kronor.

– Ja, så det är ju en lite rolig vinst. Sen får vi väl se var dragningen blir. Det står ju Rydsnäs marknad på lotterna, men det vet vi inte, säger Håkan Lindgren, klubbens ordförande.

– Nä, det kanske blir som förra året, då fick vi ju ha det här utanför, kontrar Rolf-Olov.

I lotteriet kan man vinna mer än bara en traktor förstås.

Det är en veteranmoped som andra vinst. Sedan följer en skottkärra, en cykel, elverktyg samt T-shirt och kepsar. Tio chanser att vinna på de 500 lotterna som nu har startat sin försäljning genom klubbens medlemmar.

undefined
Rolf-Olov Granath har varit med och gjort traktorn i ordning i vinter.

Vinsterna är svåra att få tag i.

– I början, de första åtta åren då fick jag traktorerna gratis, men nu får vi betala lite för dem. Sen tar vi ju inte betalt för de timmar vi lägger ner, säger Rolf-Olov.

– Den dagen vi inte hittar någon, får vi väl börja plocka här, säger Håkan och blickar ut över de 75 traktorerna som trängs i den stora hallen, ihop med nästan 20 råoljemotorer.

Det går bara in en traktor till sen är det fullt.

Lotteriet är ett välkommet tillskott. Utan Hönsbytardag och busslaster med besökare till museet så är varje krona värdefull. Än vet de inte om de kan bli någon Hönsbytardag i år heller på grund av coronapandemin.

undefined
Ordförande Håkan Lindgren är stolt över föreningen som firar 20 år i år.

Trots coronan så var 2020 ett bra år för veteranmotorklubben.

– Ja, vi hade jättemånga besökare i fjol. Folk var ute och åkte mycket, så det var ju jättebra för oss, Ändå missade vi alla bussar. Men de kom i sina bilar istället. Men blir det inte fler hönsbytardagar så måste vi komma på något annat. Scenen ska vi börja bygga snart i alla fall, och den ska vi ha invigning på, säger Håkan.

undefined
Högvinsten står redo till ny ägare då dragningen sker efter sommaren. I bakgrunden står Håkan lindgren, Weine Jonsson och Lars-Olov Granath
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!