Den forna hästgården Kalvefall genomgår nu en förvandling. Här tar odlandet stora kliv. Tre växthus är på plats. Olle Forsell som drivit gården i 21 år med hästturism, gör nu om den till ett Kooperativ och ekonomisk förening där man kan leva sin dröm långt borta från storstadsliv. Med ett stort intresse för mathantverk, prepping och olika konserveringsmetoder har han nu knådat ihop alla ingredienserna till en deg som jäser.
Här finns tankar om att bygga en demokratisk by. Ett samförsörjande med relationsmat kallar han det.Tillsammans ska de bygga små bostäder vartefter folk bestämt sig för att stanna.
I ett hägn markbereder Linderödssvin nya odlingsbitar och på betet mumsar fjällkor med sina kalvar. De nyanlända fåren bräker i stallet och inväntar sitt stängsel.
– Vi förbereder oss för att klara oss om det skulle bli matbrist i Sverige redan i höst, säger Olle och kikar upp ovanför glasögonkanten. Vi har även en provodling av hampa för att i framtiden kunna bygga hampahus av det.
Här är idéerna många.
Den franske studenten Sam Calif kom hit genom organisationen Wwoof som volontär.
– Jag ville bara komma hemifrån och jobbar här i fyra veckor med vad som behövs, berättar han.
– Alla som ser en möjlighet i att bidra är välkomna, säger Olle.
Han önskar fler hantverkare. Det kan vara biodlare, smed eller vad som helst. Men de får investera själva i sin grej. Efter ett år tillfaller det kooperativet och man delar på överskottet.
– Det behövs en generationsväxling på landsbygden. Jag vill ge de unga en chans. Det går inte att köpa en gård idag och få den lönsam. Folkhögskolorna erbjuder i dag ett 40-tal program med odlingsinriktning så intresset är högt.
Vad ser du för risker med den här satsningen?
– Att vi får in fel folk. Att det går åt pipan. Många vill ställa om sina liv men har kanske ett romantiskt skimmer över det. Det blir ju inte bara att mysa och må bra här även om vi ska hinna med det också. Kapitalfrågan är det svåra, säger Olle.
I trädgårdslandet hukar kocken Robin Eriksson i färd med att skörda myntablad. Han har flyttat till Kalvefall från Stockholm. Trött på sena nätter i restaurangkök och stort matsvinn fann han Olle Forsell.
– Vi klickade direkt. Nu jobbar jag för mat och husrum och har köpt in mig i kooperativet där jag får använda köket, skogen och marken. Lönen är livet.