Sällan har en ledande politisk organisation i en kommun uttryckt sig med så starka ordalag för att beskriva sin situation. Det var vid måndagens sammanträde med kommunstyrelsen som samtliga ledamöter ställde sig bakom en framställan till Region Östergötland.
Anledningen är naturligtvis de nya direktiven vad gäller hyrläkare och de följdeffekter detta har på vissa orter i landet i allmänhet – och i Ydre i synnerhet.
- De signaler kommunen får från lokalt ansvariga för primärvården i Ydre, såväl som från invånare i kommunen och anställda, inger en stor oro för hur en säker och likvärdig vård för invånarna i Ydre ska te sig framöver.
Framställan är undertecknad samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, med kommunalrådet Sven-Inge Karlsson (C) som ordförande och övriga ledamöter kommunalrådet Anna-Lena Svensson (S), Henric Isacsson (M), Sofia Gärskog (MP) och Bengt Malm (KD).
Specialistvård i Eksjö
De skriver att läkarsituationen är besvärande och att de har förståelse för hur situationen med hyrläkare måste avvecklas. Men de är inte överens med hur följderna av beslutet kan komma att drabba alla boende i Österbymo och Ydre kommun.
Det har från och till varit mycket svårt att rekrytera ordinarie personal till vårdcentralen i Ydre och situationen har kunnat upprätthållas med olika lösningar där samarbeten skett med Kinda vårdcentral. Dessutom med hyrläkare.
- En orsak som idag år 2016 ter sig som tämligen obegriplig är att patientdokumentationssystemen i Region Östergötland och Region Jönköping inte kan hantera information emellan sig.
Det är knappast med begränsad irritation som kommunstyrelsen författade framställan till sin Region. De fortsätter att beskriva läget som att Ydres geografiska läge med närheten till länsdelssjukhuset i Eksjö inneburit att en hel del av Ydrebornas specialistsjukvård utförts där.
- Ja, i all modern tid har det varit så.
När Hemsjukvården i januari 2014 överfördes till primärkommunen innebar detta samtidigt att vårduppdraget för Vårdcentralen minskade, befarade kommunen att det skulle innebära sämre underlag för att driva övrig vård.
- Den oron synes inte ha varit obefogad, konstaterar kommunstyrelsen nu. Dessutom ledde reformen till betydande kostnadsökningar och att tidigare samordning mellan kommunens och regionens verksamhet försvann.
Inte acceptabelt
De ledande politikerna i Ydre konstaterar att dagens situation inte kan fortgå. Det har presenterats förslag för politikerna, men det är inte tillfredsställande.
- Detta tillförsäkrar inte Ydres invånare den likvärdiga vård i hela länet som regionen står för.
Den palliativa vården köps av Region Jönköping och utförs av ett team från Eksjö.
Kommunstyrelsen ställer sig frågande till att en läkarbemanning vid vårdcentralen i Österbymo en till två dagar per vecka är tillräckligt för att tillgodose vården för de cirka 3 200 invånare som idag är listade vid vårdcentralen.
- Det är inte acceptabelt att tre olika vårdgivare som inte kan kommunicera på ett rättssäkert och tryggt sätt ska svara för en så allvarlig sak som invånarnas vård.
Vill ha dialog
Kommunstyrelsen avslutar med den retoriska frågan om hur en väg framåt kan se ut.
- Vi vill medverka till detta tillsammans med Regionen för att finna former för framtiden vårdcentral i Österbymo. Vi vill inleda en konstruktiv dialog med Regionen med syfte att hitta en långsiktig lösning som tillförsäkrar boende i Ydre en rättssäker, likvärdig och kvalitativ vård som utgår från en lokal primärvård med en fullvärdig vårdcentral i Österbymo.