Oro, rÀdsla och frustration

- Att brister i informationssystemen innebÀr att vÄrden inte kan kvalitetssÀkras Àr absurt! Kommunstyrelsen i Ydre sparar inte pÄ orden nÀr den uttrycker sin frustration över den framtida vÄrdsituationen för invÄnarna i kommunen. FrÄgan behandlades vid mÄndagens sammantrÀde och den riktigt flödar av oro, frustration och osÀkerhet.

Kommunstyrelsen i Ydre gör en gemensam framstĂ€llan till Region Östergötland, dĂ€r de uttrycker sin oro över denf ramtida vĂ„rden för invĂ„narna i Ydre. Hela kommunstyrelsen stĂ„r bakom skrivelsen, pĂ„ bilden ser vi Sven-Inge Karlsson (C), Anna-Lena Svensson (S) och Henrik Isacsson (M). Foto: Josefin Nilsson

Kommunstyrelsen i Ydre gör en gemensam framstĂ€llan till Region Östergötland, dĂ€r de uttrycker sin oro över denf ramtida vĂ„rden för invĂ„narna i Ydre. Hela kommunstyrelsen stĂ„r bakom skrivelsen, pĂ„ bilden ser vi Sven-Inge Karlsson (C), Anna-Lena Svensson (S) och Henrik Isacsson (M). Foto: Josefin Nilsson

Foto:

Ydre2016-11-29 08:00

SĂ€llan har en ledande politisk organisation i en kommun uttryckt sig med sĂ„ starka ordalag för att beskriva sin situation. Det var vid mĂ„ndagens sammantrĂ€de med kommunstyrelsen som samtliga ledamöter stĂ€llde sig bakom en framstĂ€llan till Region Östergötland.

Anledningen Ă€r naturligtvis de nya direktiven vad gĂ€ller hyrlĂ€kare och de följdeffekter detta har pĂ„ vissa orter i landet i allmĂ€nhet – och i Ydre i synnerhet.

- De signaler kommunen fÄr frÄn lokalt ansvariga för primÀrvÄrden i Ydre, sÄvÀl som frÄn invÄnare i kommunen och anstÀllda, inger en stor oro för hur en sÀker och likvÀrdig vÄrd för invÄnarna i Ydre ska te sig framöver.

FramstÀllan Àr undertecknad samtliga ledamöter i kommunstyrelsen, med kommunalrÄdet Sven-Inge Karlsson (C) som ordförande och övriga ledamöter kommunalrÄdet Anna-Lena Svensson (S), Henric Isacsson (M), Sofia GÀrskog (MP) och Bengt Malm (KD).

SpecialistvÄrd i Eksjö

De skriver att lĂ€karsituationen Ă€r besvĂ€rande och att de har förstĂ„else för hur situationen med hyrlĂ€kare mĂ„ste avvecklas. Men de Ă€r inte överens med hur följderna av beslutet kan komma att drabba alla boende i Österbymo och Ydre kommun.

Det har frÄn och till varit mycket svÄrt att rekrytera ordinarie personal till vÄrdcentralen i Ydre och situationen har kunnat upprÀtthÄllas med olika lösningar dÀr samarbeten skett med Kinda vÄrdcentral. Dessutom med hyrlÀkare.

- En orsak som idag Ă„r 2016 ter sig som tĂ€mligen obegriplig Ă€r att patientdokumentationssystemen i Region Östergötland och Region Jönköping inte kan hantera information emellan sig.

Det Àr knappast med begrÀnsad irritation som kommunstyrelsen författade framstÀllan till sin Region. De fortsÀtter att beskriva lÀget som att Ydres geografiska lÀge med nÀrheten till lÀnsdelssjukhuset i Eksjö inneburit att en hel del av Ydrebornas specialistsjukvÄrd utförts dÀr.

- Ja, i all modern tid har det varit sÄ.

NÀr HemsjukvÄrden i januari 2014 överfördes till primÀrkommunen innebar detta samtidigt att vÄrduppdraget för VÄrdcentralen minskade, befarade kommunen att det skulle innebÀra sÀmre underlag för att driva övrig vÄrd.

- Den oron synes inte ha varit obefogad, konstaterar kommunstyrelsen nu. Dessutom ledde reformen till betydande kostnadsökningar och att tidigare samordning mellan kommunens och regionens verksamhet försvann.

Inte acceptabelt

De ledande politikerna i Ydre konstaterar att dagens situation inte kan fortgÄ. Det har presenterats förslag för politikerna, men det Àr inte tillfredsstÀllande.

- Detta tillförsÀkrar inte Ydres invÄnare den likvÀrdiga vÄrd i hela lÀnet som regionen stÄr för.

Den palliativa vÄrden köps av Region Jönköping och utförs av ett team frÄn Eksjö.

Kommunstyrelsen stĂ€ller sig frĂ„gande till att en lĂ€karbemanning vid vĂ„rdcentralen i Österbymo en till tvĂ„ dagar per vecka Ă€r tillrĂ€ckligt för att tillgodose vĂ„rden för de cirka 3 200 invĂ„nare som idag Ă€r listade vid vĂ„rdcentralen.

- Det Àr inte acceptabelt att tre olika vÄrdgivare som inte kan kommunicera pÄ ett rÀttssÀkert och tryggt sÀtt ska svara för en sÄ allvarlig sak som invÄnarnas vÄrd.

Vill ha dialog

Kommunstyrelsen avslutar med den retoriska frÄgan om hur en vÀg framÄt kan se ut.

- Vi vill medverka till detta tillsammans med Regionen för att finna former för framtiden vĂ„rdcentral i Österbymo. Vi vill inleda en konstruktiv dialog med Regionen med syfte att hitta en lĂ„ngsiktig lösning som tillförsĂ€krar boende i Ydre en rĂ€ttssĂ€ker, likvĂ€rdig och kvalitativ vĂ„rd som utgĂ„r frĂ„n en lokal primĂ€rvĂ„rd med en fullvĂ€rdig vĂ„rdcentral i Österbymo.

Förslaget innebÀr

‱ Distriktssköterskemottagning varje vardag.

‱ BarnavĂ„rdsmottagning vissa dagar.

‱ Psykiskt hĂ€lsoteam gemensamt med Kisa tvĂ„ dagar per vecka.

‱ KBT-rehab vissa tider.

‱ Ungdomsmottagning i Kisa.

‱ Fortsatt utveckling av digitala hjĂ€lpmedel i vĂ„rden.

‱ Mobilt team för fullföljande av det lĂ€karansvar som idag Ă„vilar VĂ„rdcentralens lĂ€kare avseende sĂ€bo, kortis och hemsjukvĂ„rd.

‱ MĂ„lsĂ€ttningen att ha lĂ€karmottagning 1-2 dagar per vecka i Österbymo.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om