Ydre bäst i Sverige för småföretagare

Storleken är inte allt. När villkoren för småföretagande ska mätas hamnar Östergötlands minsta kommun, Ydre, på förstaplats.

"Vi ska absolut inte slå oss till ro och tänka att "åh vad bra vi är". Här gäller det för oss att jobba vidare" säger Charlotte Gremar Engdahl, kommunchef på Ydre kommun.

"Vi ska absolut inte slå oss till ro och tänka att "åh vad bra vi är". Här gäller det för oss att jobba vidare" säger Charlotte Gremar Engdahl, kommunchef på Ydre kommun.

Foto: Max Elofsson

Ydre2022-08-18 05:00

Småföretagarnas riksförbund är en intresseorganisation för Sveriges småföretagare. Sedan 2020 sammanställer de årligen information om företagandets villkor i landets kommuner. Man tittar exempelvis på hur stor andel av invånarna som är företagare och vilken överlevnadsgrad företagen har. De olika parametrarna sammanvägs sedan och det hela mynnar ut i ett index där kommunerna rankas efter hur väl de anses tillgodose just småföretagarnas behov.

I det senaste småföretagarindexet som publicerades i augusti i år hamnar Ydre kommun på förstaplats. Att en stor del av företagen överlevt från år till år lyfts fram som en bidragande faktor till topplaceringen. Även den relativt låga brottsligheten i kommunen och goda skolresultat sägs spela in i att man hamnat där man hamnat i listan.

undefined
Ydre med sina drygt 3 500 invånare ligger nästan sist när man mäter folkmängd. I senaste småföretagarindexet ligger de istället först.

Caroline Szyber, vice ordförande på Småföretagarnas riksförbund, är inte överraskad över att en liten landsbygdskommun som Ydre placerade sig så högt.

– Nej, vi är inte förvånade. Många kommuner av den här sorten har också satsat väldigt mycket på att hjälpa företagen att överleva under corona.

Förra året kom Ydre på 56:e plats. I rapporten nämns en tänkbar orsak till att kommunen gjort ett så stort hopp i årets lista. En av parametrarna som ingår i indexet, kapitalförsörjning, har nämligen mätts på ett annorlunda sätt i år.

Är inte indexet bara ett hopkok av siffror som inte säger så mycket om verkligheten när såhär stora hopp är möjliga?

– Det tycker jag inte. Det här är vad våra medlemmar ser som viktiga förutsättningar. Så som det mäts i år är också hur det kommer att mätas framgent. Känner man sig tveksam kring om man är en så fantastisk kommun, då säger jag: titta nästa år. Jag är övertygad om att man kommer att ligga bra till även då.

undefined
Charlotte Gremar Engdahl är kommunchef på Ydre kommun. Hon tycker att det är roligt att man hamnat så högt i småföretagarindexet, men trycker samtidigt på att det finns mycket förbättringspotential.

På kommunen är man smickrad över placeringen. Samtidigt ser man att det fortfarande finns förbättringar att göra.

– Vi ska absolut inte slå oss till ro och tänka att "åh vad bra vi är". Här gäller det för oss att jobba vidare, säger Charlotte Gremar Engdahl, kommunchef på Ydre kommun.

Hon säger att de parametrar som ingått i indexet berör områden där man vetat att kommunen ligger bra till sen tidigare. Därför var inte resultatet en så stor överraskning heller för henne.

Vad ska ni bli bäst på härnäst?

– Vi har förbättringspotential trots att vi kommit på topp. Vi ska ha kortare handläggningstider och komma ut mer till företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om