Polisens medborgardialog på Ydre-turné

I tisdags kväll träffade kommunpolis Joel Gerdin och områdespolis Peter Viveland Österbymobor för en medborgardialog som senast årsskiftet ska sättas på pränt och bli ett medborgarlöfte.

Kommunpolis Joel Gerdin och områdespolis Peter Viveland. Foto: Lars-Göran Bexell

Kommunpolis Joel Gerdin och områdespolis Peter Viveland. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2016-06-17 13:00

I tisdagskväll avslutade polisen sin turné med medborgardialoger i Ydre i församlingshemmet i Österbymo med 15 personer på plats. 

Tidigare har träffar hållits i Hestra (18 personer), Asby (23 personer) och Rydsnäs (5 personer).

Kommunpolis Joel Gerdin och områdespolis Peter Viveland inledde med att informera om polismyndighetens nya organisation som trädde i kraft den 1 januari 2015 och vad en medborgardialog innebär.

– Vi är här för att lyssna på er om vad ni ser för problembild och öka vår kunskap, sa Joel Gerdin.

Lokalpolisområde

I region öst ingår länen Östergötland, Södermanland och Jönköping. I länet finns tre lokalpolisområden, Linköping, Norrköping och Motala. I Linköpings lokalpolisområde ingår Ydre, Kinda, Åtvidaberg och Linköping kommuner.

– Totalt inom lokalpolisområdet finns 15 områdespoliser som bland annat står för den uppsökande verksamheten. Ett par av områdespoliserna har ett särskilt ansvar för Ydre, men vi använder delar eller hela gruppen för olika insatser i de fyra kommunerna, sa Joel Gerdin.

Trygghetsskapande

Tidigare i år skrev polisen och Ydre kommun ett samverkansavtal.

– Det ska ses som ett ramavtal som säger att vi och kommunen ska jobba trygghetsskapande. Avtalet gäller i fyra år, sa Joel Gerdin.

Innan polismyndighetens nya organisation trädde i kraft styrdes verksamheten av regleringsbrev från regeringen med klart uppställda mål som skulle förverkligas.

– Nu är vi befriade från det även om vi fortfarande får regleringsbrev, men det är inte så styrt. Nu ska vi istället bli bättre på samverkan med kommunerna Det är då man kan få effekt på ett längre perspektiv.

Problembilder

Vad är då en medborgardialog?

– Det finns egentligen inget facit på det. Vad vi vill är att bli bättre på att lyssna på medborgarna och att man tillsammans med oss identifierar de problembilder som är mest angelägna i respektive kommun, sa Joel Gerdin och fortsatte:

– Medborgardialogen ska sedan i sin tur leda fram till ett medborgarlöfte, vilket bland annat beskriver vad polisen och kommunen lovar medborgarna att åstadkomma.

Gruppvis fick Österbymoborna sedan fundera på hur man ser på brottslighet och trygghet i samhället.

Mobil fartkamera

Det som kom fram var bland annat att äldre inte vågar gå ut när det är mörkt, att man är rädd för repressalier om man lämnar in tips till polisen, att lastbilar kör mycket för fort på Tranåsvägen efter klockan 22.00 och att många okända bilar kör omkring i Ydreskogarna samt att avståndet till polisen är långt.

– När det gäller avståndet till polisen så larmar vi alltid ut den närmaste resurs vi har. Vi har en mobil fartkamera, det kan vara ett alternativ att sätta upp den för att få ner hastigheterna. Viktigt är att anmäla alla brott, man kan vara anonym, men anmäl, anmäl, anmäl, uppmanade Joel Gerdin.

Bra dialoger

Nu är medborgardialogerna i Kinda och Ydre är avklarade.

– Det har överlag varit bra dialoger. Nu har vi bra underlag som är viktigt för oss. Det är viktigt för oss att få veta hur man upplever brottslighet och otrygghet i kommunerna, säger Joel Gerdin.

I augusti kommer orter i Åtvidabergs kommun få besök av polisen för dialog med medborgarna och senare i höst är det Linköpings tur, där hålls medborgardialog enbart i Skäggetorp.

Polisens medborgardialoger i Ydre avslutades i Österbymo. Foto: Lars-Göran Bexell
Polisens medborgardialoger i Ydre avslutades i Österbymo. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om