Politikerna i Ydre jublar när unga flyttar

De kanske inte hade fullständigt klart för sig varför de hurrade, politikerna i kommunstyrelsen i Ydre. Men hurrade, det gjorde de, likafullt. Och visst fanns det en anledning till glädjeyttringen. Bakgrunden är att det i riksmedia tagits fram uppgifter som sades tala emot Ydre, eftersom ungdomar i åldern 15 till 20 år flyttar ifrån kommunen i stor omfattning. Jämfört med andra kommuner i landet.

Bra eller dåligt att ungdomar i åldern 15 till 20 år, flyttar ut från Ydre? Bra tycker kommunstyrelsen och jublar.

Bra eller dåligt att ungdomar i åldern 15 till 20 år, flyttar ut från Ydre? Bra tycker kommunstyrelsen och jublar.

Foto:

Ydre2018-02-07 11:00

Men den statistiken tolkar toppolitikerna fullständigt tvärt om. Som något väldigt positivt för den lilla östgötakommunen Ydre.

Flyttning

Vi frågar kristdemokraternas partiledare i Ydre, med insynsplats i kommunstyrelsen, Bengt Malm om han till fullo visste vad politikerna jublade för.

-Jodå självklart, tackar som frågar.

-Det var tidningen Dagens Samhälle som i en stort uppslagen artikel redovisade hur många ungdomar i åldern 15 till 20 år som bodde i respektive kommun i landet år 2012, förklarar Beng Malm (KD).

-Sedan följde de upp det hela genom att redovisa hur många ungdomar i åldern 20 till 25 år som bodde i kommunerna fem år senare, 2017. Skillnaden visar således hur många i åldersgruppen som flyttat.

Tolkning

Det är just tolkningen av resultatet som kan diskuteras. Tidningen utmålade det hela som ett stort problem, och att Ydre parkerar i det absoluta bottenskiktet i Sverige, när det gäller utflyttning av ungdomar.

-Det visade sig vara så många som en tredjedel av ungdomarna som flyttat ut från Ydre. Bara sju kommuner hade förlorat fler, bland dem Sorsele i det inre av Lappland.

Även grannkommunerna i regionen kunde redovisa betydligt många fler ungdomar som bodde kvar i sin respektive kommun. Från det att de fyllt 15 till 20 år och till dess att de blivit 20 till 25, alltså på fem år.

Men Bengt Malm, hur kan ni tolka stor utflyttning från Ydre som positiv? Särskilt bland ungdomar?

-Det är just det som är poängen. Det finns en omständighet som är speciell och som rör just ungdomen - och det är vårt goda skolväsende.

Bekräftelse

Bengt Malm förklarar att tack vare det fina resultatet i grundskolorna får en mycket hög andel ungdomar behöriga betyg för att läsa vidare i gymnasieskolan, och sedan har de en kunskap i botten som gör att ovanligt många av Ydreungdomarna kan fortsätta med högskolestudier.

-Tack vare att så många kan läsa vidare och vi inte har det alternativet i Ydre. Så hurra, för våra ungdomar och för vår fina grundskola här i kommunen.

Det innebär i klartext att du ser det som en uppgift att fortsätta sköta grundskolan på ett så bra sätt att ungdomarna kan fortsätta att flytta ifrån kommunen.

-Absolut, sedan ser vi gärna att de som kan, gärna flyttar tillbaka till vår kommun när studierna är avklarade. Och på den punkten får vi också positiv bekräftelse i statistiken.

Han förklarar att siffror från SCB visar att det var 3 641 invånare i Ydre den 1 november 2012 och fem år senare var det 3 739. Antalet barn i åldern 7-15, alltså grundskoleålder, hade under samma period ökat från 321 till 367.

-Ungdomarna flyttning, som hänvisas till som ett problem i artikeln, var således inte en del av en allmän flykt från landsbygden.

Tvärt om

Han medger att det kanske inte är samma personer som flyttar ut för högre studier, som sedan flyttar tillbaka. Men ser det som en naturlig utveckling i samhället.

-De kanske har gått en utbildning som resulterar i ett jobb, som helt enkelt inte finns här i Ydre. Det kan vara högre löner som lockar i storstäderna, jobb för partnern, och mycket annat.

Han är även bekymrad för att det komma att vara brist på viss kompetens i Ydre i framtiden, men det är ett problem som Ydre delar med många andra kommuner.

-Precis som det faktum att åldersfördelningen förskjuts. Vården och kommunens kostnader blir högre med en allt större befolkning som är 80 år eller äldre.

Men att ungdomarna mellan 15 och 20 år flyttar ifrån Ydre i större utsträckning än andra kommuner ser inte toppolitikerna i Ydre som något problem. Tvärt om faktiskt.

Bengt Malm (KD), ordförande för Ydre Kristdemokrater och med insynsplats i kommunstyrelsen. Foto: Alf Wesik
Bengt Malm (KD), ordförande för Ydre Kristdemokrater och med insynsplats i kommunstyrelsen. Foto: Alf Wesik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om