Projektet igång: Så många kubik ska kolningen ge

Mellan Rydsnäs och Helgesfall i de djupa Ydreskogarna tändes i fredags kväll en kolmila. Det har man gjort de senaste tio åren. I år var det del i ett projekt som Västra Ryds Hembygdsförening startade i samband med att milan tändes.

I väntan på att kokkaffet ska bli klart. Fr v MIkael karlsson, Pertti Skillermark och Sverker RYdeberg

I väntan på att kokkaffet ska bli klart. Fr v MIkael karlsson, Pertti Skillermark och Sverker RYdeberg

Foto: Lars-Göran Bexell

YDRE2018-10-27 18:00

– Ja, det var så att vi var några stycken som satt och pratade på Ryzätra i Rydsnäs i våras om vad kolet och smidet har betytt för bygden. Det slutade med att vi drog igång projektet från kolning till smide som är uppdelat i fyra delar, säger Dag Ydrén, ordförande i Västra Ryds Hembygdsförening.

Kolmilan tändes i fredags kväll och det är tionde året i rad som en mila tänds i oktober månad på "Änga" mellan Rydsnäs och Helgesfall. De tre kolarna som dygnet runt håller koll på milan är Mikael Karlsson, Bengt-Olof Karlsson och Lennart Jonsson.

Efter att kaffet som kokades över öppen eld druckits och likaså bullen och sockerkaksbiten intagits i lördags berättade Mikael Karlsson om vad kolningen betydde för bygden och då inte minst för Sunds Bruk och de masugnar som fanns där.

– Det här är en så kallad resmila som vallonerna använde på 1600-talet, men gamla kyrkböcker visar att resmilan användes redan på 1000-talet. Man kolade för masugnarna för järnbruken. Man kan säga så att blev det inget kol blev det heller inget järn. Kolningen var oerhört viktig för järnindustrin. Man börjar bygga milan i mitten med en tändsats från botten. Sedan lägger man på granris och på det veden. Överst lägger man ett lager med jord.

Milan brinner aldrig, utan den ligger och pyr. Skulle milan fatta eld förbränns veden och aska bildas istället för träkol.

– En mila får aldrig bli helt lufttät för då slocknar den. Syretillförseln in till milan regleras genom små hål längs milans kant. Första dygnet är känsligast, innan milan hunnit bygga upp en jämn värme, sa Mikael Karlsson.

Milan måste övervakas dag och natt av kolarna. Förr bodde kolarna i skogen i kolarkojor.

Kolmilan på "Änga" kommer att ge ungefär fem kubikmeter kol som kommer att vara färdigt två tredaga efter att milan tändes i fredags.

– Det var första delen i vårt projekt "Från kolning till smide". Efter årsskiftet kommer vi ha en berättarkväll i Rydnäs där Mikael Karlsson kommer att berätta om äldre tiders järnframställning. Under senvåren besöker vid det som finns kvar av Sunds Bruk, det är i princip bara masugnen. Nästa sommar gör vi ett besök vid Ösjöfors smedja, säger Dag Ydrén.

Västra Ryds Hembygdsförening har 180 medlemmar. För ett år sedan var antalet nere i under hundra.

– Vi la ut medlemsförfrågningar i brevlådorna i och runt om Rydsnäs. Det gav resultat, säger dag Ydrén.

Lars-Göran Bexell

lars-goran.bexell@vtkp.se

Kolare Bengt-Olof Karlsson med kolklubban i högsta hugg
Kolare Bengt-Olof Karlsson med kolklubban i högsta hugg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om