I och med att det finns ett bidrag från Socialstyrelsen att hämta hem ska simskolan kunna fortsätta vara avgiftsfri för de simsugna eleverna. Det underlättar för idrottslärarna i skolan om sommarsimskolorna får fortsätta på samma vis om idag.
Det är just idrottslärarna i kommunen som är ansvariga för att barnen lär sig simma, lär sig badvett och vattensäkerhet.
Nya simtag
I förslaget till kommunstyrelsen redogör Lotta Engdahl om hur det går till i Ydre. Barnen i förskolan får åka till buss till Tranås för 45 minuters simundervisning, 20 gånger per läsår. Kostnaden för detta, inklusive simlärare, buss och inträde, är 86 000 kronor preliminärt, och det är 84 000 kronor sökt till ändamålet från Socialstyrelsen.
I årskurserna ett till och med tre gäller det sedan för barnen att ta nya simtag. Simvanan ska då utvecklas ytterligare genom lek i vatten, som att balansera och flyta, samt börja lära sig simma i mag- och ryggläge.
Nio av tio
En undersökning visar att cirka en tredje del av de totalt 70 småstadieeleverna i såväl Ydreskolan som Hestraskolan kan simma. Det blir två tillfällen per år i simhallen för dessa.
I mellanstadiet ligger simkunnigheten bland de 121 eleverna på 90 procent. Kravet är simkunnighet 200 meter, varav minst 50 meter i ryggläge. I högstadiet är det 114 elever och där bedöms simkunnigheten ligga på samma nivå.
För alla årskurser, ett till nio, bedöms kostnaden för kommunen vara 26 000 kronor för läsåret.