Ridklubben stängd och isoleras

Efter att ha fått provsvaren på den misstänkta kvarksmittade hästen så är stallet hos Ydre ridklubb isolerat tillsvidare.

Obehöriga besökare får inte klappa, vidröra eller mata hästarna som finns kring verksamheten i Bulsjö.

Obehöriga besökare får inte klappa, vidröra eller mata hästarna som finns kring verksamheten i Bulsjö.

Foto:

Ydre2018-01-18 07:20

Efter ett misstänkt fall av kvarka hos Ydre Ridklubb så kontaktades en veterinär som den 9 januari var på plats och tog prover på djuret. Direkt så isolerades anläggningen, varpå inga hästar fick lämna eller komma till anläggningen, och hygienen och klädbyten bland medlemmarna blev nu mycket noga.

Förhindra spridning

Under dagarna som sedan gick, hoppades ridklubben att det skulle vara "falsk larm". Fast under fredagen den 12 januari kom provsvaren som visade positivt för kvarka. Anläggningen är därför fortsatt stängd och isolerad tills vidare.

- Det har varit en hektisk tid för styrelsen och övriga medlemmar dessa dagar. Vi har 18 hästar i verksamheten, så det är många tankar som kommer när man får ett sådant här besked, berättar Ydre Ridklubbs ordförande Malin Krig..

- Vi har vidtagit veterinärens åtgärder som denne utfärdade, bland annat nya rutiner på hur vi ska förhindra smittspridningen i anläggningen.

Övriga tillbehör

- Givetvis får inga hästar varken lämna eller komma till anläggningen, och för våra besökare gäller det att tvätta och torka händerna noga samt använda handsprit, både när de kommer och lämnar stallet

- Även när det gäller kläder, skor, vantar, hjälmar, säkerhetsvästar och ridspön är det mycket noga att man inte besöker andra stall med dessa saker. Inga hästar får heller klappas eller matas av obehöriga besökare.

Likna förkylning

Kvarka är sedan länge en känd och smittsam hästsjukdom som ständigt rapporteras hos hästar i Sverige och andra länder. Dock inte någon livsfarlig sjukdom.

Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i lymfkörtlarna, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning.

Lång tid

Under femårsperioden 2013-2017 anmäldes i snitt 75 stall med utbrott av konstaterad kvarka per år i Sverige. Bara den först diagnostiserade hästen i ett stall anmäls som ett utbrott. Ett utbrott kan alltså omfatta flera insjuknade hästar.

- Efter att den drabbade hästen senare visar sig symtomfri, så kommer anläggningen följa reglerna att vara isolerad i ytterligare tre till fyra veckor för att vara säkra. Dock kan det ta mycket längre tid om det visar sig att ytterligare individer är drabbade.

Vidare information

- Vi har en bra försäkring som täcker vårt stora ekonomiska avbräck. Under tiden så har vi erbjudits att få låna en samlingslokal på Ydreskolan, där snart allt är under ett och samma tak, skojar Malin Krig.

- Här kommer vi att exempelvis ägna oss åt hästkunskap, teori, fysträning för ryttare samt arrangera övriga träffar. Vi kommer ha ett medlemsmöte under onsdagen där vi kommer lämna mer information till våra medlemmar hur vi nu går vidare och vad som gäller framöver, avslutar Malin Krig.

Ydre Ridskola är stängd och isolerad tillsvidare på grund av kvarka. Foto: Morgan Karlsson
Ydre Ridskola är stängd och isolerad tillsvidare på grund av kvarka. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om