Landshövding Elisabeth Nilsson och länsråd Kristina Zetterström har under ett arbetsår regelbundna träffar med länets riksdagsledamöter.
Studieresa
Varje år gör de en studieresa till olika kommuner i Östergötland innan riksdagen tar sommaruppehåll.
I går gick färden för landshövdingen, länsrådet och sex av länets riksdagsledamöter, Johan Andersson (S), Anna-Lena Sörensson (S), Finn Bengtsson (M), Johan Löfstrand (S), Mattias Ottosson (S) och Staffan Danielsson (C) till Österbymo där bland annat kommunalråden Sven-Inge Karlsson (C) och Anna-Lena Svensson (S), kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson (C) och kommunchef Pär Fransson mötte upp.
Trygghetsboende
Först ut var ett besök på ett trygghetsboende.
Urban Tordsson, teknisk chef och vd för Ydrebostäder:
– För fyra-fem år sedan hade vi en vakansgrad på 22 procent på våra lägenheter. Vi gjorde en åtgärdsplan där vi konstaterade att Ydrebostäders kostym var för stor och fel. Vi hade Bostadsakuten hos oss och vi började därefter fundera på att sälja av vårt fastighetsbestånd, men det var ingen bra idé, så det gjorde vi inte.
I dag har Ydrebostäder nio hyreslägenheter och ett antal marklägenheter.
– Vi som många andra kommuner får en allt äldre befolkning och efter ett politisk beslut började vi projektera för ett nytt trygghetsboende i Österbymo för sex år sedan. Istället för att bygga nytt så byggde vi ihop två befintliga hyreshus. I januari 2012 invigdes boendet som består av 24 lägenheter, sa Urban Tordsson.
Ensamkommande
Om och tillbyggnaden kostade 12,3 miljoner kronor varav Ydrebostäder fick 2,9 miljoner i statligt stöd.
– Kravet för att bo här är att man är över 70 år. Snittåldern på de som bor här idag är runt 85 år, sa Urban Tordsson.
Nästa anhalt var ett nytt HVB-hem för ensamkommande ungdomar.
– Vi har i dag 60 ensamkommande ungdomar som bor i Ydre, samtliga är pojkar. Det här HVB-hemmet skulle varit inflyttningsklar i maj, men vi har flyttat fram inflyttningen till i slutet av augusti, sa socialchef Camilla Ljungdahl.
Svårt att rekrytera
Frågan dök upp om det är svårt att rekrytera personal till HVB-hemmen.
– Vi har haft jätteproblem att rekrytera. Värst var det i höstas när vi fick fyra-fem ungdomar per vecka. Då fick andra verksamheter slå tillbaka för att vi skulle kunna ta emot ungdomarna, vilket vi har fått en del kritik för från IVO. Vi har fått tagit in konsulter för att bland annat hinna med utredningar för ungdomarna, sa Camilla Ljungdahl.
Besöket i Österbymo avslutades hos Ydrekompaniet som är en ekonomisk förening, initiativtagare till föreningen, som startade i slutet av november 2014, var Jenny Johansson på Nyföretgarcentrum.
– Det börja som ett projekt för att hitta och stötta nya företag. I dag har föreningen 13 medlemmar. tre av medlemmarna har tagit steget och strata eget företag.
Besöket i Ydre avrundas med lunch på Torpöns färjeläge och ett besök på Naturum.