Rydsnäs kan bli utan mataffär

Vid årsskiftet kan Rydsnäs bli av med sin mataffär. Nuvarande ägaren, Carina Bulow, har tidigare i år meddelat att hon efter åtta år vill avyttra affärsdelen och enbart satsa på restaurangen från och med 1 januari 2018 och nu är det skarpt läge för styrelsen i Rydnäs Servicefastighet som för tio år sedan byggde.

Rydsnäs Servicefastighet Ekonomisk förening med Johan Fälth, Ing-Marie Fredriksson, Sivert Andersson, Håkan Lindgren och Holger Stensson kallar till stormöte om mataffärens framtid nästa torsdag. Foto: Lars-Göran Bexell

Rydsnäs Servicefastighet Ekonomisk förening med Johan Fälth, Ing-Marie Fredriksson, Sivert Andersson, Håkan Lindgren och Holger Stensson kallar till stormöte om mataffärens framtid nästa torsdag. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2017-11-11 13:30

- Det här inte alls bra. Det är Carina själv som har försökt och försöker att få tag på någon som vill ta över butiksdelen. Tre intressenter har funnits. Den sista hoppade över för bara några veckor sedan, säger Håkan Lindgren, ordförande i Rydsnäs Servicefastighet Ekonomisk Förening.

Och med bara knappa två månader kvar till årsskiftet så kallar nu fastighetsföreningen tillsammans med sju andra föreningar till stormöte i Rydsnäs bygdegård nästa torsdag.

- På mötet hoppas vi att det kommer upp några namn som kan vara intresserade av att ta över affären. Kommer vi inte till någon lösning efter årsskiftet så blir det omöjligt att driva fastighetsföreningen vidare, säger Johan Fälth, sekreterare i föreningen.

Bakgrunden till att Rydsnäs Servicefastighet bildades var att Ninnas Livs bjöds ut till försäljning hösten 2006 och om ingen försäljning kom till stånd innebar det en nedläggning av affären vid årsskiftet. Efter ett bygdemöte med bland annat länsstyrelsen och Ydre näringsliv så utsågs en arbetsgrupp som fick i uppdrag att undersöka förutsättningarna att behålla en butik i samhället, vilket gav stöd för en satsning och samlokalisering med affär och café- och cateringverksamheten. Det slutar med att fyra familjer i mars 2007 går samman och bildar Rydsnäs Handel AB och tar över driften av affären. Runt 200 andelar tecknas till en värde av närmare 460 000 kronor, Ydre kommun och länsstyrelsen går in med 610 000 kronor, allt för att bygga helt nya lokaler på kyrkans mark som erbjuder en tomt för tio kronor kvadratmetern. Totalt beräknas bygget kosta runt fyra miljoner kronor. På bygdemötet den 9 maj 2007 beslutades att bilda Rydsnäs Servicefastighet Ekonomisk förening och det beslutades även att söka de lån son behövdes för byggnationen.

Den 1 december 2007 invigdes lokalerna av dåvarande landshövdingen Björn Eriksson.

- Vi har sedan dess byggt till fastigheten och totalt har vi satsat fem miljoner på byggnationer och i dag har vi en skuld på 2,4 miljoner kronor, säger Johan Fälth. Utöver affär och restaurang inryms en frisersalong i lokalerna.

I Västra Ryd församling bor cirka 600 personer, av dessa bor hälften i Rydsnäs.

- Det är de fast boende. Under sommaren blir vi bra många fler här i bygden, så att jag tycker nog med bestämdhet att det finns ett stort kundunderlag som borde räcka för att driva affären vidare även efter årsskiftet, säger Johan Fälth.

- Vi uppmanar nu Rydsnäsborna att komma till stormötet i bygdegården på torsdag. Då gäller det, säger Håkan Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om