Mitt inne i centrala Österbymo bor Linnea Granath tillsammans med sin make och två stora barn. Maken driver Dalstugans bemanning och trädgård, och det är med fokus på vård av fruktträd som Linnea kommer in i företaget.
Hon gillar att odla och de har köpt till grannhuset för att få mer odlingsyta. Här har förbipasserande kunnat se en stor jordkällare, som vetter mot vägen, resa sig och som i år är översållad med örter och blomster.
– Vi bor ju i en tätort där ytorna är begränsade, men jag är tillgänglig och kan inspirera. Man får ofta en dialog med de förbipasserande på gatan. De kan ha sett att jag skrivit att det finns svartkål till salu, på min trottoarpratare, och så vill de veta vad det är och hur det används, säger hon.
Linnea har utbildat sig i Söderhamn på EKO-odling. Där fick hon nya kunskaper men också bekräftelse på att hon var på rätt väg med sina egna odlingstankar.
– Där fick jag verkligen styrkan att bygga vidare på det jag redan hade börjat på, konstaterar hon.
På Dalstugan finns det fem höns av rasen Skånsk Blommehöna och alldeles bredvid jordärtsskockorna har hönan Kerstin fått upp ett spår på något smarrigt. De fem hönorna ingår i Linneas kretsloppstänk. De gödslar, äter upp skadedjur och ger tillbaka i form av ägg. För Linnea har en tanke med sitt odlande.
Hon använder sig gärna av moderna kanaler såsom sociala medier för att nå ut snabbt till kund. Hon kallar det för en digital grönsaksbod. Där lägger hon ut vad hon ser att hon måste skörda. Kunderna får hämta upp vid jordkällaren i en dörrsluss när det passar dem, på fredagar. De sköter sig själva och betalar via Swish.
– Man blir en kräsen konsument när man odlar själv och förfasas över vilka små pengar producenten får, konstaterar Linnea.
Vännen Sara Wennerbo har en hästgård i Råås, i Svinhults socken.
Hon gödslar med bokashi kompost och nässelvatten och täckodlar. Båda kvinnorna säljer sitt överskott via REKOringen.
Vid sista utlämningen passerade de en summa av två miljoner kronor efter två år.
Linnea säger:
– Det känns som om vi lever i en Gröna vågen två punkt noll.
Sara håller med. Hon erbjuder prenumerationer av grönsakskassar. Just nu är åtta av tio prenumerationer bokade.
Både Linnea och Sara längtar nu efter mer sol och värme så det får explodera rikligt i odlingarna.
– Att odla är bra för själen. Det är så meditativt, avslutar Linnea.