Sista plåten bakad för Anita

Anita Johansson började baka i liten skala för 29 år sedan. Nu har hon kavlat sin sista deg i sitt bageri på gården hemma i Måla i Ydre. Livet som pensionär väntar.

– De här 29 åren som bagare har slitit hårt på kroppen, säger Anita Johanssson.

– De här 29 åren som bagare har slitit hårt på kroppen, säger Anita Johanssson.

Foto: Lars-Göran Bexell

Ydre2019-03-06 10:00

– Kroppen har tagit mycket stryk under åren. Jag har ont både här och där, så det ska bli skönt att slippa baka på nätterna och leverera bröd på dagarna. Men jag kommer nog att sakna bakandet, säger Anita Johansson.

Anita är född och uppväxt i Ulvingebo, utanför Kisa.

– Direkt efter högstadiet på Värgårdsskolan började jag som 15-åring jobba på Postbanken, som låg över ICA-hallen i Kisa, säger Anita Johansson.

Efter att Postbanken la ner sin verksamhet i Kisa började Anita som bland annat kassabiträde på Strands Livs i Kisa.

– Här var jag fram till 1988, då flytten gick till Ydre och min man Håkans föräldragård Måla. I samma veva fick jag jobb på ÖMO-hallen i Österbymo, säger Anita Johansson.

På sommaren 1993 gavs föreställningen "Ett Amerikaspel" på Smedstorps Gård.

– Då frågade Ninni Karlsson som bor på Smedstorp om jag kunde hjälpa till med att baka och sälja bröd. Och så gjorde jag. Det blev en del bröd över men med bara några dagars mellanrum var det dags för Smedstorpsdagen. Jag bakade lite till, säger Anita och fortsätter:

– Den här dagen hällregnade det. Håkan byggde ett vindskydd som han la en presenning på. Jag sålde alltihop. På kvällen tänkte jag, kan jag sälja bröd på Smedstorp kan jag sälja överallt. Det var upptakten till att jag började baka på heltid.

Anita började baka i sitt lilla kök.

– Det var väldigt trångt. Jag tog kontakt med torgfogden i Kisa och fick en plats på torget på fredagen. Jag hade brödet i banankartonger och la upp varorna på ett litet bord jag hade med mig. Jag sålde alltihop på några timmar. Det sporrade mig att fortsätta att satsa helhjärtat på att baka allt från småkakor till kaffebröd och bullar, men även en och en annan semla till påsk har det blivit genom åren, säger Anita Johansson.

Men så dök hälsovårdsnämnden i Ydre kommun upp.

– Det här köket kan vi inte godkänna för din verksamhet, sa de. Vi hade ett lagerutrymme intill köket. Det byggde vi om till ett större kök. Det blev toppen och framförallt godkänt av nämnden, säger Anita Johansson.

Nu investerade Anita i ny bakmaskin, nya ugnar, kavlingsmaskin och ett jäs-skåp.

– Vi har under alla år investerat av egna medel och inte fått några bidrag.

I stort sett varje fredag i 29 år har Anita Johansson stått på Stora torget i Kisa.

– Jag har haft samma plats för mitt sexmetersbord under alla år. Prick klockan sju har jag lagt upp mina bakade varor och fyra, fem timmar senare har allt varit slutsålt, säger Anita Johansson.

Anita har även haft torget i Vetlanda som en populär försäljningsplats de senaste tio åren.

– Det har varit ett bra ställe med många trogna kunder. Vi har även varit på marknader runt om i Småland och Östergötland. Till det ska läggas många beställningar av företag och privatpersoner, så att det har varit fullt upp, säger Anita Johansson och fortsätter:

– Det var varit veckor som jag har jobbat över 80 timmar. Börjat baka mitt i natten och fram till tidig morgon. Sovit några timmar och sedan ut och leverera brödet.

För tio år sedan, 2009, blev både bageri och hus totalförstört i en brand.

– Det var lite chockartat. Då stod jag inför ett vägskäl: lägga ner eller satsa på nytt. Det blev det sistnämnda. Vi byggde ett helt nytt hus och inredde det till bageri och köpte samtidigt in en hel del nya maskiner för att komplettera redan befintlig utrustning, säger Anita Johansson.

– Bakningen har inte bara varit ett jobb för mig utan även ett stort intresse. Men nu är det slutbakat för mig. Min dotter Ann-Sofie kommer att fortsätta, men bara med småkakor. När hon har tid och möjlighet kommer hon att finnas på torgen i Kisa och Vetlanda och sälja nybakat. Behöver Ann-Sofie hjälp i början kommer jag att ställa upp, annars är det slutbakat för min del, säger Anita Johansson som numer kan titulera sig pensionär.

Den 22 februari var historisk. Då stod Anita Johansson med sitt nybakade bröd på torget i Kisa för sista gången efter 29 år.

Personligt

Anita Johansson

Ålder: 64 år

Bor: Måla i Ydre

Familj: Maken Håkan och tre vuxna barn

Uppvuxen. Ulvingebo, utanför Kisa

Intressen: Handarbete

Bästa minnet under sin tid som bagare: Alla trevliga kontakter med kunder och allt positivt man fått till sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om