Skidpremiären nära i backen: "Kommer få fler besökare"

Att förra säsongen uteblev innebar en tuff smäll, rent ekonomiskt, för Asby Alpina i Ydre. Nu hoppas föreningen kunna öppna upp för skidåkning inom de närmaste veckorna.

Premiärdagen i Asbybacken närmar sig. "Vi räknar med att kunna öppna till nästa helg (23:e januari)", berättar föreningens ordförande Anders Stjärne.

Premiärdagen i Asbybacken närmar sig. "Vi räknar med att kunna öppna till nästa helg (23:e januari)", berättar föreningens ordförande Anders Stjärne.

Foto: Henrik Simonsen

Ydre2021-01-11 19:00

– Vem som helst kan räkna ut att det finns massa hål att fylla efter den förra vintern - allt kostar ju pengar även om man inte har öppet. Det är överlevnadsviktigt för oss att den här säsongen blir av och vi kommer göra allt vi kan för att det inte ska bli som för Tolvmannabacken i Kisa, konstaterar ordföranden Anders Stjärne.

Med det vita snötäcke som just nu ligger över länet ökar också östgötarnas sug efter utförsåkning. I höstas kom beskedet att den anrika skidanläggningen i Kisa, som säkert har varit förstavalet för många, avvecklas för att göra plats åt en mountainbikepark. Ordföranden i Asby tror att förändringen kommer att märkas av vid föreningens skidbacke.

– Vi kommer självklart att få ännu fler besökare. Skidintresset bland barn och unga kommer att bestå, det är inte slut bara för att Kisabacken försvinner, och vi kommer behövas nu när det inte finns något annat alternativ i närheten. Att åka till fjällen stup i kvarten är för de flesta barnfamiljer ingen lösning, menar Stjärne.

undefined
Om det kommer mycket snö kan Tolvmannabacken möjligtvis öppna för puderåkning. Det meddelar den nya ägaren Oscar Härnström.

När den professionella mountainbikeåkaren Oscar Härnström presenterades som ny ägare av Tolvmannabacken ville han inte stänga dörren för skidåkning i Kisa helt och hållet. Drygt två månader senare säger han följande:

– Det kommer nog inte att bli aktuellt i år. Vi har inte pratat något mer om eventuella samarbeten men däremot vore det kul, om det dumpar ner riktigt mycket snö, att kunna öppna upp för puderåkning - alltså utan pist.

För Stjärne och Asbybacken, som är utrustad med snökanoner, är det bara några dagar med kallt väder som saknas.

– Det ser ut att kunna bli tre-fyra stabila dagar med minusgrader under nästa vecka och om det blir så räknar vi med att kunna öppna till helgen (23:e januari). Alla förberedelser är klara för att bara dra igång.

undefined
"Vi kommer självklart att få fler besökare", säger Asby Alpinas ordförande Anders Stjärne om att Kisabacken i grannkommunen avvecklats inför vintern.

Hur hanterar ni coronapandemin?

– Det kommer exempelvis vara en maxgräns på 25 personer i kafeterian, vi har ordnat separata in- och utgångar till alla våra lokaler så att man slipper mötas och vi har utökat antalet toaletter. Sedan kommer liftkön givetvis behöva att bli längre och smalare, att skidåkarna inte står bredvid varandra, svarar Stjärne.

Om det blir mycket snö kan även längdskidspåren komma att prepareras. Föreningen hoppas också på en nyhet.

– Vi fick 110 000 kronor ur sparbankens idéfond för att bygga rails och hopp. De ska vi försöka få ut till vintern.

Under 2020 meddelade Branäsgruppen att de, på grund av en mild vinter och coronapandemin, ville sälja Tolvmannabacken i Kisa
Under 2020 meddelade Branäsgruppen att de, på grund av en mild vinter och coronapandemin, ville sälja Tolvmannabacken i Kisa
Karta: Asbybacken, Ydre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!