Skolor i Ydre försenas ytterligare

Lagom till höstterminens start i augusti i år och till höstterminen nästa år skulle skolorna i Österbymo och Hestra stå klara. Så blir det inte. Ydreskolan i Österbymo kommer att vara färdigbyggd under våren och skolan i Hestra först vid årsskiftet 2018/2019. Nu har Ydre kommun sparkat byggfirman från Nässjö och skriver i veckan avtal med en ny firma.

Nya Ydreskolan i Österbymo skulle varit inflyttningsklar i augusti år. Så blir det inte. Den är målet inflyttning under våren. Foto: Lars-Göran Bexell

Nya Ydreskolan i Österbymo skulle varit inflyttningsklar i augusti år. Så blir det inte. Den är målet inflyttning under våren. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2017-11-30 10:40

- Det här är ett väldigt sorgligt kapitel och värst är det för alla personal och eleverna, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C).

Efter flera påstötningar från Ydre kommun till entreprenören Nässjö Bygg om att påskynda skolbyggnationerna så har nu kommunen beslutat att häva kontraktet med byggfirman. Det kontrakt som nu hävs har kommit till enligt lagen om offentlig upphandling.

- Vi förhandlar nu med en ny byggentreprenör och vi räknar med att teckna ett nytt avtal under de närmaste dagarna, säger teknisk chef Urban Tordsson som förväntar sig en del kritik:

- Så är det. Många tycker nog att vi skulle sagt upp entreprenören tidigare men vi måste följa de lagar och regler som offentlig upphandling innebär och hävningen har tillkommit enligt de regler som gäller enligt kontraktet.

Enligt de avtal som skrev mellan Ydre kommun och entreprenören Nässjö Bygg så skulle nya Ydreskolan i Österbymo vara färdigbyggd och inflyttningsklar den 1 augusti i år. Så blev det inte.

- Nej, arbetet försenades och skulle vara klart den 1 oktober. Så blev det inte heller. Nytt besked var att det skulle vara klart i början av november, men inte heller det kunde hållas och sista budet blev nyår, säger Urban Tordsson.

Nu har som sagt Ydre kommun tröttnat och hävt kontraktet med byggfirman från Nässjö.

- Kommunens ambition har under hela tiden varit att följa planeringen så långt som möjligt utan att tulla på kvaliteten. Naturligtvis är situationen besvärlig för både elever, lärare och personal som arbetar med projektet. Det är tråkigt att något så positivt som att vi ska få en ny skola kommer i skymundan på grund av förseningar och det merarbete som det drar med sig, skolchef Charlotte Gremar Engdahl.

Nässjö Bygg hade totalentreprenaden på både Ydreskolan i Österbymo och Hestraskolan. När det gäller skolan i Hestra påbörjades markarbetena i somras och där har inte hänt så mycket mer. Skolbygget i Österbymo drog i gång efter sommaren 2016.

- I Hestra har markarbetena dragit i gång. Nu blir det inte färdigt som planerat till höstterminen nästa år, utan det kommer att ta ytterligare ett halv år, säger Urban Tordsson.

Kommer det att bli några repressalier för företaget från kommunens sida?

- Ja, vi har krävt och kommer att kräva ett antal föreningsavgifter, säger Urban Tordsson.

Vad kan det handla om i pengar?

- Någon exakt siffra har jag inte men det rör sig om summor över 100 000 kronor, säger Urban Tordsson.

Vi sökte i går Nässjö Byggs vd Tommy Ekedahl för en kommentar men utan framgång.

Hestraskolan är även den försenad och blir klar först efter årsskiftet 2018/2019. Foto: Lars-Göran Bexell
Hestraskolan är även den försenad och blir klar först efter årsskiftet 2018/2019. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om