Stora förändringar för Svenska kyrkan under pandemin

Ydres kyrkoherde Mats Sverker planerar inför de stora högtiderna, allhelgona, advent och jul. I år behövs både plan A och plan B.

Det har blivit många förändringar i Svenska kyrkans verksamhet i Ydre efter coronapandemin, konstaterar kyrkoherde Mats Sverker i Ydre.

Det har blivit många förändringar i Svenska kyrkans verksamhet i Ydre efter coronapandemin, konstaterar kyrkoherde Mats Sverker i Ydre.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-09-27 12:00

Kyrkans arbete bygger mycket på att vara tillsammans i en gemenskap. Det har försvårats väsentligt under Coronapandemin då stora samlingar inte varit tillåtna, och att de över 70 år ska skyddas. Kyrkoherden i Ydre, Mats Sverker konstaterar:

– Ensamhet och isolering för de som redan är ensamma har blivit ännu tydligare. När restriktionerna kom gick vi igenom våra medlemmar. Med den lokalkännedom vi hade genom våra medarbetare kunde vi sedan ringa runt till nära 80 personer. Vi har inte kunnat ha hembesök som vi annars velat.

undefined
Kyrkoherde Mats Sverker har fått förändra sitt arbete under pandemin på många sätt.

Kyrkan startade med att köra ut mat till Ydrebor över 70 år, som avråddes att gå i matbutiken själv. Detta gjordes fram till den 15 juni då de visste att de hade personal till det.

– Jag var själv med vid två tillfällen och körde ut mat. Därefter togs ansvaret över av en lokal företagare. Vi har också haft tipspromenader i samhället för blandade åldrar med en barnfråga och en vuxenfråga vid varje station och onsdagsfika med sång har vi i församlingshemmet i Österbymo.

undefined
Onsdagsfika med sång och gemenskap hålls utomhus på församlingshemmet i Österbymo.

Onsdagsfikat kommer hållas så länge det går att sitta ute. Gudstjänsterna kunde inte genomföras som förut. De togs bort redan vid påsk. Den kreativa personalen fick istället bli kortfilmsproducenter.

– Vi gjorde egna filmer med gudstjänster på 17-18 minuter som har givit överraskande många visningar. Vilket i sin tur har gjort att vi lärt oss att detta kan vara ett komplement även efter pandemin.

Det har hållits två stycken friluftsgudstjänster under sommaren och från den 23 augusti har de i två kyrkor hållits gudstjänst igen. Dock utan nattvard. 

undefined
Mats Sverker arbetar nu med planering inför de stora helgerna i pandemins förtecken.

Psalmböckerna har placerats ut på varannan rad för att ömsint påvisa avståndet som ska tas. Ett stort antal vigslar har avbokats och skjutits upp, medan ett fåtal har valt att gifta sig enkelt. Många barndop har uteblivit. Konfirmationen i våras fick genomföras med endast två anhöriga till var konfirmand. En ny konfirmandgrupp är uppstartad under hösten med träffar varannan vecka.

undefined
Kantor Maria Axelsson spelar och sjunger tillsammans med besökarna under onsdagsförmiddagarna.

Från 1 oktober släpps besöksförbudet på landets äldreboenden. Mats Sverker känner en oro inför det.

– Jag vet inte hur vi ska till oss de nya direktiven. Det kan bli en dammlucka. Jag vill inte vara med om det. Jag tänker att vi får vara försiktiga och hoppas att någon form av normalitet återinträder så vi kan umgås igen. När livet förändras så hittar vi nya lösningar och jag undrar vad vi kan dra för lång lärdom av det här, avslutar Mats Sverker.

Svenska kyrkan är en plats för gemenskap även om man inte kan vara tillsammans under en pandemi.
Svenska kyrkan är en plats för gemenskap även om man inte kan vara tillsammans under en pandemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!