Bakom evenemanget står Lisbeth Pettersson och Maritha Fridlund, båda från bygden. Det var i höstas de fick idéer om att anordna en sydag. De åkte tillsammans till Stockholm på ett välarrangerat sy-lan för att få inspiration.
- Och det fick vi verkligen, det var en hel helg och vi satt uppe sent om natten och sydde. Ju senare det blev, ju mer fick vi sprätta, ha ha. Då hade vi hotellrum med all inklusive och grejer, men här bor alla i krokarna så vi bestämde oss för att starta med en dag, berättar Lisbeth.
Detta skedde i slutet av september och redan i oktober anordnade duon sitt första sy-lan i Österbymo.
- Det blev lyckat då också, så lyckat att vi fick mersmak.
Olika specialiteter
Efter evenemanget i oktober startade de en facebooksida och det är genom den och med affischer som de denna gång har annonserat om lördagens evenemang. Ett tjugotal personer hade hittat till Ydresalen och alla hade de sina egna små knyten de jobbade på.
- Det är så roligt att alla har sina egna saker de är duktiga på, sina egna specialiteter. Det finns till exempel en person som virkar spets, en som syr barnkläder, en som syr grytlappar både med quiltad- och lappteknik, en annan återbrukar jeans och en flätar tennarmband. Man får så mycket inspiration bara av att gå runt och titta, säger Lisbeth.
Hon berättar också att flera syr på nya gardiner eftersom det nu är dags att byta ut de gamla efter julen.
Hitta tiden
Idén med hela evenemanget är, förutom att ha en rolig och trevlig stund och få inspiration, är att få tiden, tiden som annars inte räcker till hemma.
- Nu har vi en hel dag när vi får nörda av oss ordentligt. Det roliga är också att träffa andra människor som har samma intresse som man kanske inte skulle träffa annars. Förutom att man får inspiration kan vi tipsa varandra om inköpsställen, maskiner och andra verktyg, säger Lisbeth.
Lär av varandra
Av deltagarna som fanns på plats var de flesta från bygden men där fanns också en och annan utsocknes. Även åldern på de medverkandena varierade.
- Vi har fyra generationer på plats här idag, de är lite roligt tycker jag. Bland annat kan man ta vara på varandras tekniker. De äldre har kunskap och erfarenhet. De yngre har inspiration och kan söka på nätet.
"Det sitter i blodet"
En av de som åkt lite längre för sy-lanet är Iréne Karlsson, hon kommer från Jönköping men har sommarbostad på Torpön. Hon lärde känna flera av lanmedlemmarna förra sommaren på ett akvarellcafé.
- Jag har haft sommarstuga här i 36 år och aldrig träffat dessa människor tidigare, men jag är så glad att jag gjort det nu, de är så fantastiska och kreativa här i Östgötaskogarna, säger Iréne Karlsson.
Hon berättar att hon har mycket erfarenhet av att sitta vid symaskinen och har sedan hon var 15 år sytt alla sina kläder själv.
- Min mor sydde alla våra kläder när jag var liten, så jag tror det sitter i blodet. Min syster syr till exempel åt Beckmans i Stockholm. Jag har arbetat som frisör tidigare så jag tror att kreativt skapande finns i mina fingrar.
Iréne sitter och syr på en orange tunika i fleecematerial samtidigt som hon då och då hjälper grannen med tips och tricks. Bredvid henne sitter Maude Svensson från Tranås som till skillnad från Iréne inte sytt sedan gymnasiet för 35 år sedan.
- Jag lärde känns Iréne i och med målningen och hon fick mig att följa med hit och nu har jag fått blodad tand, just nu syr jag kuddar, det är inte jättesvårt men väldigt kul. Vem vet, kanske syr jag mina egna kläder snart, säger Maud Svensson med glimten i ögat.