Tekniske chefen: Mer tacksamt att jobba med skolor än med avlopp

Invånarna räknar med att det hela ska fungera, men ingen vet riktigt hur. Eller varför. Det som sker under jorden, sker i det tysta, i det fördolda. -Och helst ska det vara gratis också.

Urban Tordsson, teknisk chef vid Ydre kommun, ska nu ta ett krafttag för att komma till rätta med bristerna när det gäller VA i Ydre. Foto: Dennis Petersson

Urban Tordsson, teknisk chef vid Ydre kommun, ska nu ta ett krafttag för att komma till rätta med bristerna när det gäller VA i Ydre. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Ydre2018-01-11 12:00

Den som suckar en smula uppgivet åt situationen är Urban Tordsson, teknisk chef i Ydre kommun. Han talar om situationen när det gäller såväl vattenreningsverk, avloppsreningsverk och VA-nät.

-Ja, det är ju nedgrävt, så det är ingen som ser hur illa det är ställt med de här anläggningarna. Nu krävs det investeringar för att komma i fas igen, på mycket stora belopp, kanske 150 miljoner kronor.

Anläggningarna har lappats och lagats i flera generationer, men nu fungerar det inte längre.

-Den som har en gammal bil vet att det inte fungerar att sätta klisterlappar och tätningsmedel på avgassystemet hur länge som helst. Vid en viss tidpunkt blir det billigare att byta ut det till ett nytt.

Landets minsta

Så är situationen i Ydre kommun för närvarande. Det är dessutom så att de yttre förhållandena i kommunen är besvärligare än på de flesta andra håll.

-Ja, vi har en situation där endast cirka hälften av kommunens cirka 1 800 permanenthushåll är anslutna till något kommunalt avloppsreningsverk. Dessutom har vi cirka 1 200 fritidshushåll, beskriver Urban Tordsson utgångsläget.

Det är få invånare i Ydre kommun och Österbymo är med 850 invånare landets minsta centralort.

-Det innebär att de invånare vi har är spridda över hela kommunens yta. Få anslutna på stora ytor, det är oftast ett förhållande som ställer till problem.

Överföringar

Det har genom årens lopp, genom decennier och generationer, vuxit fram en infrastruktur på avloppssidan där situationen har lösts inte med ett eller två, eller högst tre avloppsreningsverk, som vore det naturliga, utan hela tio anläggningar runt om i kommunen.

-Nu är det verkligen hög tid att ta tag i det här problemet på allvar, fortsätter Urban Tordsson. Det enda riktiga är, som jag ser det, att ta ordentlig höjd och ta fram en långsiktig planering.

Tekniske chefen talar om en investering som totalt kanske kommer att landa på 150 miljoner kronor. Han vill se betydligt färre avloppsreningsverk, och istället överföringsledningar mellan dessa verk, som binder ihop kommunens olika delar - och hushåll.

Otacksam fråga

Nu kommer frågan att forceras. Kostnaderna finns med i Ydres ekonomiska flerårsplaneringar, och tjänstemännen ska ta fram en prioriteringslista.

-Sedan är det naturligtvis politikerna som bestämmer hur, när och var. Men enligt min mening är läget mer eller mindre akut på en rad olika områden - och kanske främst när det gäller driften av avloppsreningsverken.

Han pekar på andra kommuner som jobbat betydligt mer med överföringsledningar, Aneby som exempel. Det kan vara en väg att nå framåt. Urban Tordsson menar också att det är viktigt att tackla problemen i rätt ände.

Det bör ske så att avloppsfrågorna löses först, innan det är dags att gå vidare med vattenreningsverken och själva VA-näten. Även om det brister mycket även i de anläggningarna.

-Det är en otacksam fråga så till vida att den "inte syns". Investeringar i skolor och sociala inrättningar, är det lättare att få politiskt gehör för.

Självfinansierat

Urban Tordsson berättar att fullmäktige redan tagit beslut om av höjning av VA-avgiften med 15 procent från och med årsskiftet. Den fasta avgiften höjs för de hushåll som är anslutna från nuvarande 3 360 kronor till 3 864 kronor. Dessutom blir den höjning från 22:60 till 25 kronor per kubik på den rörliga sidan.

Parallellt höjs taxan på renhållningen med mer moderata fem procent.

-Det är ju så att alla kommunala driftkostnader förknippade med VA ska vara självfinansierade. De får inte vara skattefinansierade och de får inte heller generera någon vinst för kommunen.

Investeringarna som nu kommer att ske under jord, finansieras således i sin helhet via taxan, och det inkluderar även kapitalkostnader för eventuella lån till investeringarna.

Enskilda avlopp

Men inte heller de 900 permanenthushåll som har enskilda avloppsanläggningar kommer undan. De kommer med start under februari i år att inventeras och besiktas, enligt centrala påbud. Det gäller även fritidshus som har egna avloppsanläggningar.

-Jag tror det rör sig om totalt någonstans mellan 1 000 och 1 500 anläggningar. Detta är inget litet jobb och vi inleder med att fram ett program för i vilken ordning vi ska göra det, under den kommande månaden.

Den senaste inventeringen av enskilda avloppsanläggningar i Ydre gjordes 1990 till 1992 och flertalet av nya anläggningar efter de åren förväntas uppfylla kraven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om