Tingsrätten ogiltigförklarar gåva

I mars 2013 skrev en dement man i Ydre på en gåvohandling som innebar att han skänkte bort 7 450 kvadratmeter vatten till ett grannpar. Mannen skänkte även bort hälften av fastighetens fiskerätt. Dödsboet stämde grannparet och nu har Linköpings tingsrätt avkunnat domen som innebär att gåvan ogiltigförklaras. Grannparet får nu stå för rättegångskostnaderna på sammanlagt 218 063 kronor.

Ett dödsbo får rätt i Linköpings tingsrätt som har ogiltigförklarat en gåva.

Ett dödsbo får rätt i Linköpings tingsrätt som har ogiltigförklarat en gåva.

Foto:

Ydre2018-01-23 10:20

En dement man i Ydre skrev i mars 2013 på en gåvohandling som innebar att han skänkte bort 7 450 kvadratmeter vatten till ett grannpar och dessutom hälften av fastighetens fiskerätt till grannparet.

I mars förra året avled mannen och efterlämnade sin sambo som enda efterlevande dödsbodelägare. Dödsboet stämde grannparet och hävdade att mannen i mars 2015 led av demens och att han inte förstod vad det var han skrev under för en handling. Enligt dödsboets stämningsansökan hade aldrig mannen för avsikt att skänka bort någon som helst egendom till grannparet. När gåvobrevet skrevs på var mannen på ett korttidsboende och var, enligt dödsboets stämningsansökan, så förvirrad att han inte visste var han befann sig eller vad han gjorde där.

Grannparet å sin sida menade att mannen inte alls led av någon demens när han skrev under gåvobrevet och hävdade:

– Även om minnesfunktionerna försämras kan en person väl ha en klar vilja och vara kapabel att utföra en rättshandling.

Nu har Linköpings tingsrätt avkunnat dom i målet och rätten ogiltigförklarar gåvan till grannparet.

Tingsrätten skriver i domen att ”grannparet inte varit i god tro avseenden mannens hälsotillstånd och att under alla omständigheter medför mannens demenssjukdom att rättshandlingarna är ogiltiga”.

Tingsrätten skriver vidare o domen” att mannen vid tidpunkten för gåvobrevets undertecknade befann sig på ett korttidsboende och att grannparet förmått honom att vidta rättshandlingar som denne inte kunnat förstå innebörden av”.

Att grannparet nu förlorade i tingsrätten innebär att de får stå för rättegångskostnad på sammanlagt 218 063 kronor. Domen kan överklagas till Göta hovrätt senast 9 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om