Traditionellt jätte-lopp i helgen

Den årliga folkfesten och loppet Jätten Bule-löpet gick av stapeln i helgen. Under lördagen deltog 497 löpare och gångare i den 48:e omgången av loppet.

Topp-tre i dam tio kilometer, fr.v Nathalie Tolvers, Spårvägens FK, Linnéa Golsäter, Eksjö SOK och Anna Helgesson, Kisa SK. Foto: Erica Månsson

Topp-tre i dam tio kilometer, fr.v Nathalie Tolvers, Spårvägens FK, Linnéa Golsäter, Eksjö SOK och Anna Helgesson, Kisa SK. Foto: Erica Månsson

Foto:

Ydre2017-11-06 12:00

Bulevallen var i lördags full av aktivitet när många samlades för att se på och delta i Jätten Bule-löpet. Löpare och gångare från många av Sveriges olika hörn deltog i de olika klasserna.

Klasserna var gång på sträckorna tio och fem kilometer, motion på sträckorna tio och fem kilometer, pojkar och flickor födda 2005-2008, 2009-2013 på sträckan 2,4 kilometer.

Sedan 2015 har även Knatteloppet anordnats där de minsta har en sträcka på 300 meter.

Trolskt

– Det ska inte kännas som vilket lopp som helst, det är ju Jätten Bule-löpet, säger Magnus Mattson som tillsammans med Samuel Ahlberg agerar speaker under loppet.

Samuel Ahlberg fortsätter:

– Det är känt för att vara ett tufft tio kilometer-lopp, det är tuff Ydreterräng och lite trolskt.

Loppet är en mångårig tradition som lockar många från andra idrottssällskap runt om i Sverige, men som också samlar många hemvändare.

Arrangör för loppet är IFK Österbymo, och med i arrangörsgruppen för loppet sitter Maria Somvall. Hon säger:

– Loppet är en höjdpunkt för samhället, och vi som jobbar med det tycker att det är jätteroligt och vi jobbar för att få det så bra och roligt som möjligt.

Hon fortsätter:

– Vi har sett att det kommer mer och mer långväga löpare, och många som kommer tillbaka. Det tror jag beror på sättet som det marknadsförs på och sociala medier har en stor betydelse, men så är det också en hemvändarhelg.

Trevligt lopp

En som gjorde loppet för 40:de gången var Jan Andersson från Kisa SK, hans kommentar kring dagen:

– Det är ett bra arrangerat lopp tycker jag. Det är tradition, jag började när jag var 42 tack vare min son Tomas som ville vara med. Han var åtta och ett halvt så jag sprang med honom.

I topp-tre placeringen i damklassen 10 kilometer syntes också en löpare från Kisa SK, Anna Helgesson sprang på tiden 43:19 och tog andraplatsen efter Linnéa Golsäter från Eksjö SOK som sprang på rekordtiden 40:25.

– Det är ett väldigt trevlig lopp, säger Anna Helgesson och fortsätter:

– Det är tufft och kul.

Sammanlagt 497 deltog i Jätten Bule-loppet i helgen. Foto: Erica Månsson
Sammanlagt 497 deltog i Jätten Bule-loppet i helgen. Foto: Erica Månsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om