Träningshall för hundar blev verklighet i Mossebo

Catarina och Ulf har hoppats i 30 år på att få köpa loss ladugården men Svea Skog har sagt nej. I år blev drömmen en verklighet.

Ulf och Catarina Gustafsson med två av de 11 hundarna. Här Svarte Petter och Krut.

Ulf och Catarina Gustafsson med två av de 11 hundarna. Här Svarte Petter och Krut.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-07-29 11:00

I närheten av Lilla Gallarp ligger Mossebo. Redan utanför staketet anar man att det finns hundar här. En mops i porslin hälsar välkomna. På grinden sitter det utskurna Shitzu-hundar i trä. Det är kennel här för just den rasen. Här på gården finns det 11 stycken hundar. Senaste tillskottet är bordercollien Krut. En tik på ett halvår som det är mycket fart i. Det var precis vad Catarina ville ha.

– Jag har tränat hund sen jag var åtta år. Det är 52 år sen, konstaterar Catarina medans jag följer efter henne på körbron upp till skullen på ladugården. 

Vi kliver in genom den stora logdörren. Nästan över halva logen är det ett vitmålat högt staket runt en träningshall. Än strilar solen in mellan brädorna, men det ska isoleras så småningom och göras dugligt för vintern. Tre fönster är det förberett för. På golvet ligger mattor av konstgräs och i ena hörnet ligger mjuka tunnlar, konor och andra saker som kan vara bra att ha när man tränar hund.

– Det är vårt fritidsprojekt. Vi har bara börjat, säger Catarina.

Hon har en lång meritlista på utbildningar inom olika hundområden. Hon är klickerinstruktör, hundinstruktör, diplomerad hundtränare, hundpsykolog och beteendeutredare för att nämna några.

– Jag håller gärna kurser men inte med så många åt gången. Jag tycker mycket om barn och håller gärna kurser för barn. De är lättare att lära och gör som man säger.

För ett år sedan blev Catarina sjuk och i väntan på operation så vill hon inte starta någon kurs då måendet är en fråga om dagsform.

– Men sen! Då kör jag gärna, säger hon.

På plats i hallen finns den 14 veckor gamla Jack Russelvalpen Elsa. Catarina tar fram sin klicker som ständigt hänger på hennes handled och det går snabbt för Elsa att förstå att när klickljudet hörs, så får hon snart en belöning i form av godis.

– Jag jobbar alltid belöningsbaserat, säger Catarina. Inga ryck och slit eller hugg och slag.

Av alla hundsports grenar har Catarina favoriter.

– Jag gillar tricks och Freestyle och jag tävlar i det med vår Svarte Petter. En 6-årig Shitzu-hane. 

Maken Ulf kommer snart in med Petter och de visar glatt upp vad de kan. Petter går slalom mellan benen på Catarina och gör fina snurrar. Därefter kommer Krut in. Full av energi. Hon är en border Collie.

– Tränar vi inte henne tre gånger om dagen så har vi spetsmönster på vaxduken och hål i skinnsoffan, avslutar Ulf leende.

Jack Russel valpen Elsa är 14 veckor och fattar snabbt. En ras som är intelligent och mycket aktiv.
Jack Russel valpen Elsa är 14 veckor och fattar snabbt. En ras som är intelligent och mycket aktiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!