Tufft för egenföretagaren: "Hoppas det kommer vända"

Det var under sommaren 2019, några månader innan pandemins utbrott, som Ewelina Norrwie bestämde sig för att starta eget företag. Motgångarna har sedan dess varit flera, men hon ger inte upp än.

Ewelina Norrwie startade eget företag som fotograf under sommaren 2019. Här fotograferar hon dottern Miriam.

Ewelina Norrwie startade eget företag som fotograf under sommaren 2019. Här fotograferar hon dottern Miriam.

Foto: Agnes Ganestål

Ydre2021-09-14 14:00

– Det har varit segt, erkänner Ewelina Norrwie och syftar till hur det varit att driva nystartat företag under en pandemi.

Hon sitter i en flygel intill sitt och familjens bostadshus på Torpön, där hon har både kök, kontor och studio till förmån för sitt företag som fotograf.

– När jag får en idé kan jag fatta ganska impulsartade beslut, konstaterar Ewelina med ett skratt och fortsätter:

– Jag har nog alltid varit sådan tror jag. Om det är någonting jag brinner för, då satsar jag. Men ibland får man hålla sig lite om tajmingen inte känns rätt.

undefined
Ewelina har fått mycket hjälp av sin pappa och morbror när det kommer till fotograferandet.

Att starta företag strax innan en pandemi är kanske inte den bästa tajmingen. Stundvis har Ewelina till och med ifrågasatt sitt beslut, erkänner hon. Men under fjolårets sommar lugnade sig smittan och hon kunde fotografera mer - med avstånd i den mån det var möjligt.

– Jag kör på så länge det funkar. Går det inte så får det vara så.

Fotografera har Ewelina gjort länge.

– Min första kamera köpte jag när jag var runt 12. Pappa har hjälpt mig mycket för han är väldigt teknikintresserad. Sedan har min morbror ett fotoföretag i Göteborg också så han har pushat mig mycket och hjälpt mig med kameror.

undefined
Ewelina tror att vissa människor naturligt har ett öga för vad som blir fint på bild, medan vissa får kämpa mer.

Tanken om ett företag har dock inte gnagt sedan 12-årsåldern. Den idén kom ganska snart innan Ewelina gjorde slag i saken.

– Den sommaren, 2019, träffade jag min morbror i Göteborg. Jag hade pratat mycket om att starta fotoföretag och då blev det helt enkelt av.

Tidigare har Ewelina arbetat inom hotell- och turismbranschen liksom på förskola. Just nu är hon dock föräldraledig med yngsta dottern Miriam.

– Nu i oktober ska vi faktiskt skola in henne så jag hoppas att företaget kommer dra igång ordentligt då. Plan B är annars att jag ska vara här på gården och hjälpa till lite.

undefined
Ewelina startade sitt företag bara några månader innan pandemins utbrott. Det har varit segt sedan dess, erkänner hon. Men än ger hon inte upp.

27-åriga Ewelina tittar ut genom fönstret där flertalet får betar. Här har hon bott i tre år, efter en uppväxt i Eksjö. När hon träffade sin sambo beslutade de sig så småningom för att flytta ut till hans barndomsgård på Torpön, där de alltså bor nu tillsammans med sina döttrar Cleo, 4, och Miriam, snart 1.

Men trots att Ewelina har en plan B, att hjälpa till med arbetet på gården, så är hennes främsta förhoppning att företaget ska rulla på.

– Jag hoppas att det kommer vända nu. Det hade varit kul att fota lite mer företagsbilder, men det finns andra fotografer häromkring som är mer etablerade så den marknaden är nog väldigt svår att komma in i. Det får ta sin tid. Annars tycker jag det är jättekul att fotografera minnen, som gravidbilder och barnbilder. Det är kul att få vara en del av det.

undefined
Dottern Miriam agerar fotomodell åt sin mamma.

Men Ewelina kan tänka sig att fotografera allt, belyser hon.

– Det är bara folks önskemål som stoppar. Det är roligt när man får göra lite av allt, precis som på de flesta jobb.

Vilka är dina bästa fototips?

– Det är bra att hitta någon annan som fotar som kan hjälpa en, jag har ju min morbror. Sedan har jag kollat mycket på hemsidor och Youtube med. Man kan söka sig till mycket, helt enkelt.

undefined
Ewelina bor på Torpön tillsammans med sin sambo och deras två döttrar, efter en uppväxt i Eksjö.

Samtidigt tror Ewelina att vissa har ett öga för fotografering redan från början, vilket då underlättar processen.

– Jag har utbildat mig till massör och där var det en tjej som sa att "vissa har det bara i fingrarna och vissa får kämpa mer". Jag tror det kan vara lite samma sak med fotografering. Vissa ser helt enkelt vad som blir fint och inte medan de som inte ser det får kämpa lite mer.

undefined
Att fotografera minnen, som barn, tycker Ewelina är kul. Samtidigt hoppas hon få fotografera mer bilder åt företag framöver.
Ewelina har fotograferat sedan 12-årsåldern.
Ewelina har fotograferat sedan 12-årsåldern.
Ewelinas bästa tips...

...när det gäller fotografering av barn:

Ge barnen saker som de kan sysselsätta sig med, men som ändå ser fina ut på bilden.

Var snabb! Barn tröttnar.

Låt barnen vara barn. Pressa dem inte.

Låt barnen kolla på kameran och veta vad som händer. "Någon gång har barnen fått ta kort på sina föräldrar så de förstår vad jag gör. Sedan får de alltid kolla på korten också."

Belöna. "Jag funderar på att ha en liten låda med saker som barnen får välja någonting ur, så de får något kul efter fotograferingen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!