Uppmärksammad kvinnodag i Ydre

Den 8 mars samlades flertalet kvinnor vid torget i Österbymo där de försågs med tända marschaller och med kampsång begav sig mot Pingstkyrkan där fler kvinnor anslöt för vidare firande.

Flera kvinnor samlades vid torget i Österbymo under den internationella kvinnodagen. Foto: Morgan Karlsson

Flera kvinnor samlades vid torget i Österbymo under den internationella kvinnodagen. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Ydre2018-03-12 14:00

1977 beslutade FN om att införa en gemensam internationell kvinnodag, den 8 mars. Dagen firas i 100 tals länder. I Sverige är detta ingen helgdag, däremot i 30 andra länder runt om i världen.

Detta är andra året som den internationella kvinnodagen uppmärksammas lite extra i Ydre. Första året träffades de i Asby och denna gång möttes kvinnorna upp på torget i Österbymo.

Kampen

Deltagarna försågs med tända marschaller och efter att kampsången klingat ut så fortsatte sällskapet till pingstkyrkan där fler kvinnor anslöt. Under promenaden dit så placerades marschallerna ut utmed sträckan, vilket såg stämningsfullt ut i vintermörkret.

- Det finns många anledningar att fira denna dag. Från början var detta en viktig politisk dag. I Sverige väcktes frågorna om att kvinnorna bland annat inte hade rösträtt, de fick heller inte studera. Kampen fortsatte till 1921 innan kvinnorna fick rösträtt i landet, inleder Louise Uggla efter att hon ställt sig vid podiet på scenen.

Anmärkningsvärd syn

- Idag har vi fått det betydligt bättre än i många länder, däremot är fortfarande de sexuella övergreppen ett aktuellt problem, vilket inte minst märks genom "Me too" rörelsen. Övergreppen har visat sig drabbat många på de mest konstiga platser.

- Synen på kvinnor är fortfarande minst sagt anmärkningsvärd, då 62 miljoner flickor världen över aldrig får gå i grundskolan. Om man räknar in gymnasiet så är siffran så hög som 130 miljoner. Varje dag gifts 47 000 flickor bort världen över.

Bra i Ydre

Scenen i Pingstkyrkan intogs även av två kvinnor som berättar om sitt liv i Sverige och Ydre, efter att ha flytt från Syrien.

- Syrien var ett land som respekterade kvinnorna innan kriget kom. Sedan blev det annorlunda. Vi är lyckliga över att få bo i Sverige där alla har samma rättigheter. Vi trivs mycket bra i Ydre och alla är så vänliga här, informerar Manar Alabad och Rimy Aljajy.

30 kvinnor

Kvällen fortsätter med musik, sång och en gemensam fikastund. För de som ville fanns även chans att skaffa sig en Indisk Hennamålning.

Kvinnodagen uppmärksammades av 30 kvinnor i Österbymo tillsammans med arrangörerna Solveigh Granath, Louise Uggla, Martina Saldner, Elizabeth Murali samt Pingstkyrkans personal som ordnade med fikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om