Det är fyra år sedan Christine Åström axlade manteln som biblioteks- och kulturchef i Österbymo, som då nybliven Ydrebo. Just nu är hon högaktuell med en satsning på hjul. Hon och kollegan Josefine Mollinder kan ses lite nu och då runttrampandes i samhället, som sig själva, eller utklädda till skelett eller kärleksänglar. Jodå, här gör man nästan vad som helst för att väcka läslusten hos både gammal som ung.
– Ja, det kom ju sig lite av Covid-19. Vi kände att vi ville kunna nå människor där de är, fast utomhus. Vi vill kunna stå på torget med våra aktiviteter, berättar Christine.
De har ett stort fokus på barn och unga. Bokspanarna är till exempel ett projekt för barn mellan 6 till 11 år, som startade som en idé från en fritidspedagog, som de sedan har utvecklat.
– Fritidshemmen har skapat mysiga läsmiljöer och uppmuntrar till läsning. I fredags klädde vi ut oss till Cupida och Amorina, två änglar med vingar, men vi tog cykeln ändå, skrattar Christine. Barnen jublade "Nu kommer bokspanarna!", det var otroligt uppskattat. Då hade vi tema hjärta och smärta.
Utklädda till eld och vatten tog sig tjejerna an eleverna i Asby. I Hestra bjöds det på spökdisco, då var de vampyr och skelett. Rydsnäs har att förvänta sig ett par robotar inom kort.
Lådcykeln är bara ett av många kreativa projekt. Biblioteket har bland annat fått stöd från Kulturrådet (KR) för att jobba med böcker som stöds av KR.
– Cirka 800 olika titlar berörs som skickas ut till alla bibliotek i hela landet. En del av de kanske inte platsar i det ordinarie utbudet, de kan ha en smal läsekrets och behöver lyftas fram. Läsarna kan sedan recensera böckerna under namnet Garanterat Bra Böcker.
Recensionerna publiceras på sociala medier för att nå fler. Den som recenserar får välja om den vill stå med namn eller vara anonym.
På en vägg i biblioteket presenteras recensionerna också. Läsaren får dessutom fina gåvor och får behålla en av två böcker som hen recenserat.
– Covid-19 kom i vägen även för de fysiska träffarna som vi planerat, men nu i oktober kommer det äga rum ändå under namnet Bokfika, men på behörigt avstånd så klart. Då får läsarna träffas och tipsa varandra och vi har möjlighet att presentera nya titlar som kommit.
Än så länge har det inkommit inte mindre än 50 recensioner sen starten 1 juni.
Take away, är också ett nytt påhitt där läsarna kan ringa och berätta om sina läseönskemål.
– Då plockar vi ihop en kasse och ställer härutanför, så kan läsaren komma förbi och plocka upp den, utan att behöva gå ända in.
En generationssatsning har tyvärr fått vänta lite då den bygger på att seniorer och juniorer ska träffas kring böcker. Läsa för varann och diskutera. I väntan på virusets avklingande utvecklar de tankarna kring hur det ska utföras.
Bebisar på sex månader får besök i hemmet av en bibliotekarie som har med sig pekböcker som barnet får behålla. När de är tio månader kommer hon tillbaka med nya böcker. Detta erbjuds alla barn som går via BVC. Även andra försöker man fånga upp.
Christine nämner att de utöver böcker även försöker lyfta fram sådant många inte känner till. Till exempel att de med lånekort kan streama film gratis via biblioteket genom något som heter Cineasterna.
– Vi har jätteroligt på jobbet. Kreativiteten flödar. Här är det korta vägar från idé till handling. En absolut fördel med liten ort. Vi har begränsade resurser men använder de väl, avslutar hon.