Vak plockades bort från dödssjuk

Äldreomsorgen i Ydre kommun anmäldes i höstas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta efter att personal som vakade plockades bort två dagar innan en svårt cancersjuk person avled.

Vak drog in hos en svårt cancersjuk person. Nu har äldreomsorgen i Ydre anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Vak drog in hos en svårt cancersjuk person. Nu har äldreomsorgen i Ydre anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Foto:

Ydre2018-01-16 10:50

Förra våren kopplades palliativa teamet på Höglandssjukhuset in efter att en person boende i Ydre kommun fått en diagnos på en svårartad cancersjukdom i början av året och efter några månader blivit snabbt försämrad. Tidigare hade personen enbart haft hemtjänstbesök och ville, trots den snabba försämringen, bo kvar hemma. Enligt anmälan till IVO, som skickades in av anhöriga i höstas, ville personen dö i hemmet. Ansvarig personal inom äldreomsorgen i kommunen gick personens vilja till mötes och fick därför ingen plats på särskilt boende utan blev istället lovad att vak skulle sättas in i livets slutskede för att avlasta de anhöriga. Så blev det även och det pågick ett tag till de anhöriga behövde mer avlastning.

Enligt anmälan till IVO så ska den ansvariga chefen inom äldreomsorgen, trots att personen var sämre än när vaket sattes in, bedömt att personen inte var i terminalvård utan den bedömning som gjordes var att all vakande personal togs bort. När de anhöriga fick vetskap om att den vakande personalen tagits bort tog de kontakt med äldreomsorgspersonalen som var upprörda och som inte ställde sig bakom chefens beslut. Även det palliativa teamet från Höglandssjukhuset i Eksjö ska, enligt anmälan till IVO, blivit förvånade över beslutet och rekommenderat att vak skulle sättas in igen med omedelbar verkan. Teamet från sjukhuset bestämde sig redan dagen efter chefens beslut att upphöra med vaket komma och undersöka den svårt cancersjuka personen som då inte längre var kontaktbar och inte heller kunde svälja tabletter. Två och en halv dag efter att chefen inom äldreomsorgen tagit beslut om att upphöra med vaket så avled personen. Senare fick de anhöriga vetskap om att Ydre kommuns policy är att inte sätta in vak om brukaren inte bor på särskilt boende. Enligt anmälan påpekas det att den svårt cancersjuka personen nekades plats på särskilt boende trots sin svåra situation. På grund av hög arbetsbelastning har IVO ännu inte fattat något beslut i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om