De så kallade ”hyrläkarna” har successivt fasats ut under två års tid och nu är det endast slutmånaden kvar innan den nya organisationen ska vara fullbordad. Tidigare år har regionen köpt hyrläkartjänster för drygt 30 miljoner kronor per år till länets olika vårdcentraler, när skriande personalbehov har infunnit sig.
Bättre grund
Fram till och med oktober månads utgång i år uppgår motsvarande hyrläkarkostnader till 28 miljoner kronor. Det finns farhågor om att övergången inte ska bli lika enkelt som ansvariga har tänkt sig.
Anledningen är givetvis att hyrläkarna upprätthållit de vakanser som förekommit. Målet från regionens sida är att det inte ska märkas någon skillnad alls efter årsskiftet. Ett arbete har gjorts där egna läkare har fått se över sina scheman, liksom ST-läkare, liksom andra aktiviteter. Detta ska säkerställa en smidig övergång.
– Det finns en bättre grund för att säkerställa att patienterna inte ska märka av detta, säger vårddirektören Mats Uddin till P4 Östergötland.
Cityhälsan i Norrköping är den vårdcentral i länet som haft högst utgifter för hyrläkare, eller cirka en miljon kronor per månad. Liksom flera andra vårdcentraler ska situationen bland annat avhjälpas genom att unga läkare och underläkare till tjänster som inte är tillsatta. Istället kommer dessa att få handledning av specialistläkare.
Underläkare är färdigutbildade men väntar på att få en ST-tjänst och då kan man vikariera under tiden.
Österbymo undantaget
Det är en allmän brist på specialistläkare inom primärvården i landet som byggt upp behovet av att hyra in läkare från bemanningsföretag. Till årskiftet anställs dessutom två tidigare hyrläkare med tillsvidaretjänster.
I snitt har länets vårdcentraler på senare år klarat sin verksamhet genom att i snitt anlita mellan 2 och tre hyrläkare per dygn – fördelat på samtliga vårdcentraler.
Kostnaden för hyrläkare blir ändå inte noll för Region Östergötland eftersom tre vårdcentraler blir undantagna hyrläkarstoppet - varav en är Österbymo.
Det är dock oklart hur länge undantag gäller.