Världsberömd färgsprakande musikal i Österbymo

Nionde oktober slår Ydre Kulturcentrum och Ydre Riskteater upp dörrarna till Kulturverkstan i Österbymo för premiären av Broadwaymusikalen Annie. Med den största ensemblen i teaterns historia tror föreningen på succé. ”Vi utlovar en färgglad och scenisk musikal som kommer att vara väldigt färgsprakande och energisk”, berättar Amanda Nilsson som sitter i styrelsen samt spelar Grace Farell i musikalen.

Lilla flickgruppen repeterar tillsammans med kapellmästare David Eckerstein som har arrangerat musiken. Foto: Erica Månsson

Lilla flickgruppen repeterar tillsammans med kapellmästare David Eckerstein som har arrangerat musiken. Foto: Erica Månsson

Foto:

Ydre2016-08-13 07:00

Ydre Kulturcentrum sätter upp Broadwaymusikalen Annie och kommer i oktober ha premiär i Österbymo.

Annie handlar om en föräldralös flicka i 1930-talets New York som bor på ett barnhem och längtar efter att bli adopterad. Huvudrollen Annie spelas av två skådespelare, Norah Fransson och Fanny Weghammar.

– Det är jätteroligt att spela teater, innan har jag gjort massa dansföreställningar och det här är första gången som jag är med i en stor föreställning, berättar Norah Fransson.

16 föreställningar

Norah är från Hestra och går i skola i Österbymo och tillsammans med Fanny Weghammar från Linköping, som börjar dansprofil på Folkungaskolan i Linköping till hösten, spelar hon huvudrollen Annie.

– Det är jätteroligt och skönt att dela på rollen med Fanny, annars hade det varit lite jobbigt att spela alla 16 föreställningar själv, säger Fransson.

Fanny Weghammar instämmer:

– Det är skönt att dela rollen, man hade haft mycket press på sig annars och när vi är så små så skulle det också vara konstigt att ha en stand-in, Norah och jag delar på föreställningarna. Hon fortsätter:

– Jag tycker att det är spännande och kul att göra det här, det är mycket att tänka på och hinna med. Jag får plugga mycket manus och sångtexter.

Broadwaymusikalen Annie spelades för första gången på Ydre Riskteater 1998 och i år är det dags igen.

Regissör för musikalen denna gång är Ashkan Ghods som är en välkänd profil inom Ydre Riskteater. Han har i flera år varit med och skådespelat, gjort dekor, regiassisterat, producerat och gjort mycket för Ydre Riskteaters produktioner.

Proffsskådespelare

I år är första året han inte står på scen, utan har rollen som regissör samt jobbar med det mesta i produktionen.

– Han är modig och vågar ställa krav på oss, berättar Mats Genfors som spelar rollen som Oliver Warbucks.

Produktionen består av ett sjuttiotal proffsskådespelare, amatörer, musiker och scentekniker från trakten, Stockholm och Göteborg.

– Vi vill verkligen lyfta fram Pär Samuelsson, Anders Durtiz och Erik Räv som har lagt ner ett enormt arbete för att bygga scenen och all dekor tillsammans med Ashkan, berättar producent Elisabeth Kronström.

Vad har då publiken att förvänta sig den nionde oktober?

Amanda Nilsson som sitter i styrelsen för Ydre Kulturcentrum och spelar rollen som Grace Farell berättar:

– Vi utlovar en färgglad och scenisk musikal som kommer att vara väldigt färgsprakande och energisk.

Fanny Weghammar och Norah Fransson delar på rollen som Annie. Foto: Erica Månsson
Fanny Weghammar och Norah Fransson delar på rollen som Annie. Foto: Erica Månsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om