Vd:n övertygad om minkgårdens överlevnad

En av sveriges minkgårdar ligger i Ydre och trots årets "minkstopp" är Svensk minks vd Jörgen Martinsson övertygad om att de kontroversiella gårdarna kommer överleva. "Vi har upplevt och överlevt mer än de flesta".

Jörgen Martinsson är övertygad om att de svenska minkgårdarna kommer att överleva "minkstoppet".

Jörgen Martinsson är övertygad om att de svenska minkgårdarna kommer att överleva "minkstoppet".

Foto: Pia Molin/ Johan Nilsson/TT

Ydre2021-02-09 17:45

Östergötlands enda minkgård ligger i Ydre. Efter Jordbruksverkets beslut att stoppa minkuppfödningen under 2021 hör vi av oss till ägarna som hänvisar till Svensk minks vd Jörgen Martinsson.

Via mail svarar han, lite mer än en vecka senare efter att beslutet meddelades, på våra frågor om hur "minkstoppet" påverkar svenska minkgårdar i allmänhet och Ydres minkgård i synnerhet.

Vd:n avböjer att kommentera hur mycket pengar minkgården i Ydre går miste om.

– Jag kommenterar inga enskilda minkgårdar eller uppfödare utan uttalar mig generellt, skriver han.

Han berättar att SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) tillsammans med FHM (Folkhälsomyndigheten) arbetat fram en riskvärdering som legat till grund för Jordbruksverkets beslut att stoppa årets minkuppfödning.

– Utifrån denna riskvärdering har vi förståelse för beslutet även om vi anser att parning och valpning kunde skett som normalt.  Vilket vi grundar på den kunskap vi fått under hösten: att samhället är på väg att vaccineras och att ett vaccin är på väg till minkarna som sannolikt är klart till sommaren. Avelsdjuren till största delen har antikroppar.

undefined
Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink, fotograferad av TT i samband med att regeringen på onsdagen gav besked gällande minknäringen i Sverige.

Jordbruksverkets beslut innebär fortsatt jobb på minkgårdarna.

– Beslutet att vi får behålla avelsdjuren men inte para och valpa dom 2021 innebär att vi fortsatt ska ge djuren daglig tillsyn, skötsel och utfodring, sju dagar i veckan, året om.

– Vi ska fortsatt sköta våra gårdar och företag men vi får inga intäkter (noll) från den tänkta produktionen under året. Självklart måste staten ersätta näringen på ett rimligt och rättvist sätt när man fattar ett så långtgående beslut som innebär ett temporärt näringsförbud under 12 månader.

Jordbruksverkets chefsveterinär, Håkan Henrikson, berättar att de jobbar med frågan om ersättning, men kan inte svara på när ett beslut kommer fattas och hur det kommer att se ut.

Jörgen Martinsson säger att han inte kan svara på hur mycket pengar den svenska minkindustrin går miste om för ens ersättningsfrågan är utredd och beslutad.

Kommer Sveriges minkindustri överleva det här “minkstoppet”? Kommer Ydres minkgård överleva?

– Ja och ja. Vi har upplevt och överlevt mer än de flesta, skriver vd:n.

Hur ser du på framtiden för den svenska minkindustrin?

– Min fasta övertygelse är att vi har minkuppfödning i Sverige även framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!