Veteraner skapar tradition med luciatåg

I fjol var det första gången traktorerna kom nerför Tranåsvägen i luciautstyrsel. I år blir det traditionell uppföljning.

Förra årets luciatåg med traktorer från veteranmotorklubben.

Förra årets luciatåg med traktorer från veteranmotorklubben.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-12-12 16:00

Förra året startade Veteranmotorklubben Ydre ett luciafirande med traktorerna pyntade som Lucia, tomtar och stjärngossar. Tomtefar satt på en vagn baktill och vinkade till besökarna som gått ut på gator och torg för att titta. Evenemanget som endast marknadsfördes lite snabbt via sociala medier blev en publikmagnet.

I år var det tänkt att de skulle satsa ännu större med korv, glögg och en vagn med levande musik. Men coronaläget förändrade planerna, konstaterar Håkan Lindgren som är ordförande i föreningen.

– Men vi kör ändå och vi tycker inte heller att vi ska behöva begränsa oss till bara åtta personer. Vi kommer nämligen sitta ensamma i våra traktorer, hålla avstånd och blir det någon vagn får det bara sitta max två personer där.

undefined
2019 års upplaga av tomtefar i Veteranmotorklubbens traktorluciatåg.

Trots det besvärliga coronaläget ser Håkan hoppfullt på framtiden för klubben:

– Vi har fått in ett par nya unga medlemmar i år som är under 18 år. Vi hoppas nu på ännu fler. De som har EPA-traktorer är ganska många i bygden nu och det vore jätteroligt om de ville bli medlemmar hos oss, så ska vi se till att lösa en plats där de kan meka och träffas, säger Håkan som välkomnar en föryngring i klubben.

undefined
Förra årets luciatåg med traktorer från veteranmotorklubben.

Han hoppas nu att folk som går ut och tittar på söndag använder sitt sunda förnuft och inte bildar folksamlingar. 

– Vi arrangerar inget för allmänheten, men vi kommer köra runt Solängen för de äldre som bor där, men också runt torget och in på gatorna i samhället. Vi ska inte stanna någonstans i år på grund av det rådande läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!