"Visst är det vemodigt att lämna kunderna"

Under 24 år har Jerry Johansson från Ydre ägnat sig åt att besöka sina kunder och deras hästar. Fast snart har han skott sin sista häst.

Under 24 år har Jerry Johansson gjort momenten, vilket satt spår på rygg och knän. Därför ska han snart sluta som hovslagare.

Under 24 år har Jerry Johansson gjort momenten, vilket satt spår på rygg och knän. Därför ska han snart sluta som hovslagare.

Foto:

Ydre2018-01-17 10:15

Genom sitt stora intresse för hästar och ridning fick han uppleva att det fanns brist av hovslagare. Efter en utbildning på SLU i Skara blev Jerry Johansson den första auktoriserade hovslagaren i hembygden Ydre.

Måste bestämma sig

- Det som avgör mitt beslut att lägga av med det här är att kroppen tar stryk. Det blir lätt förslitningsskador på rygg och knä. Jag märker att det tar allt längre tid för kroppen att reparera sig, berättar Jerry Johansson.

- Visst är det vemodigt att lämna sina kunder, som man skapat en fin relation till under de gångna åren. Vidare så har man under denna tid fått lära känna många olika hästar och fått chansen att följa deras utveckling.

- Fast någon gång så måste man bestämma sig, och jag hoppas att jag nu gör det i rätt tid, med tanke på kroppen.

Ydresörven

Jerry Johansson har meddelat sina kunder att han jobbar på fram till den sista mars.

- Efter mig så är det flera som på lokalt plan har utbildats sig inom detta, och nu får väl de ta över mina kunder.

Efter att ha lagt hovslagarlådan åt sidan så väntar fortsatt arbete på gården Hestrahult, där familjen har 25 amkor. Vidare så är Johansson sedan några år medlem i "Ydresörven", vilket är en ekonomisk förening som ägs av ett nätverk av egenföretagare i Ydre Kommun.

Halvblodet TinTin

- Ydresörven är ett bygg- och serviceföretag, och här finns det möjlighet att utöka timantalet.

Sedan så har jag en mindre grävmaskin också som lämpar sig för trädgårdar och tomter, så jobb kommer det nog finnas fortsättningsvis också, avslutar Jerry Johansson och ägnar sig åter åt hovarna på det svenska halvblodet TinTin.

Återstår att se

TinTin får en ordentlig översyn där hovarna kratsas, klipps och slutligen så formas de nya hästskorna till perfekt passform. Med tanke på årstid och halkrisken så utrustas hästskorna med dubbar, och för att minimera att snön bygger ett kraftigt lager under hovarna så läggs ett så kallat snöklampsskydd mellan hov och hästsko.

Carolina Ericsson som är ägare till TinTin berättar att hon under vintertid låtit Jerry Johansson byta hästskorna var åttonde vecka, och under sommartid sker det var sjätte vecka.

- Fast här varierar det en hel del beroende på vad man har för häst och på vilket sätt de används. Vem som nu ska utföra arbetet framöver återstår att se, dock är Jerry bokad ytterligare en gång innan han slutar, informerar Carolina Ericsson.

Jerry Johansson pysslar om TinTins hovar och byter hennes hästskor. Foto: Morgan Karlsson
Jerry Johansson pysslar om TinTins hovar och byter hennes hästskor. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om