Ydre är tredje bästa skolkommun i länet

För femtonde året i rad presenterade igår Lärarförbundet sin ranking Bästa skolkommun. Bäst i år i Östergötland är Vadstena kommun. På andra plats kommer Ödeshög och på tredje plats Ydre.

Ydre är länets tredje bästa skolkommun enligt Lärarförbundets ranking. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ydre är länets tredje bästa skolkommun enligt Lärarförbundets ranking. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto:

Ydre2016-10-04 15:00

Sveriges bästa skolkommun 2016 är Vellinge kommun. 

Det är tredje året i rad som Skånekommunen toppar listan när Lärarförbundet gör sin årliga ranking mellan landet samtliga kommuner. För att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som skolhuvudmän utser Lärarförbundet varje år Sveriges bästa skolkommuner.

Bästa skolkommun är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

Skriande lärarbrist

I år presenteras rankningen i ljuset av en skriande lärarbrist och debatter om lärarnas löner. 

Många kommuner har också gjort stora förändringar i sitt skolväsende för att ta emot många nyanlända elever det senaste året.

– Bra och engagerade lärare är det viktigaste för att höja elevernas kunskaper, oavsett vilken bakgrund eleven har. Därför är fler lärare och bättre löne- och arbetsvillkor för lärarna helt nödvändigt för att utveckla skolan. Här måste både regering och huvudmän se till att de pengar som kommunerna nu får för att förbättra skolan används på rätt sätt och inte försvinner till annat, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Ydre på tredje plats

Bäst i år i Östergötland är Vadstena kommun. På andra plats kommer Ödeshög och på tredje Ydre som klättrar ordentligt totalt på listan från plats 114 till 36. 

Kinda hoppar upp ett par placeringar till 128:e plats. Åtvidaberg backar dock, från 228 plats ner till 236.

– De kommuner som placerar sig högt i vår rankning har också bevisligen en mycket väl fungerande skola, och min förhoppning är att så många elever som möjligt, inte minst nyanlända, ska få chansen att få ta del av utbildningen i dessa toppkommuner, säger Johanna Jaara Åstrand.

Bästa skolkommun
Kommun 2016
Vadstena 6
Ödeshög 19
Ydre 36
Söderköping 52
Linköping 87
Motala 100
Mjölby 115
Kinda 128
Valdemarsvik 144
Boxholm 145
Norrköping 199
Åtvidaberg 236
Finspång 260

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om