Ydre får bäst betyg av alla kommuner

Gränsen går väster om Tidersrum någonstans. Ja, vid kommungränsen mellan Kinda och Ydre kommuner, närmare bestämt. Den ena kommunen hamnar i bottenträsket när det gäller resurstilldelning till skolan. Och den andra - nämligen Ydre - toppar hela Sverigerankingen.

Ydre2017-10-25 11:00

När Lärarförbundet presenterar sin årliga redovisning om Bästa skolkommun i Sverige, så sker det i form av dels en övergripande rankning, dels en punktvis rankning, där olika delmoment bedömes.

Som exempelvis resurstilldelning, andel utbildade lärare, lärartäthet, sjuktal bland lärare, antal godkända elever, andel elever som går vidare till gymnasie- eller högskoleutbildning.

Utdelningen presenterades för någon vecka sedan och återigen utmärkte sig Ydre kommun. Eftersom kommunen är mycket liten är chansen större att den hamnar i antingen toppen- eller bottenskiktet, när olika statistiska jämförelser genomförs.

Men rankningarna ger ändå en bra fingervisning om var kommunen befinner sig i den rikstäckande betygsskalan, när Årets skolkommun utses.

Ydre i topp

Om vi ser till den övergripande rankingen så hamnar Ydre kommun på plats 58 av landets 290 kommuner. Detta är en förbättring från fjolårets plats nummer 63.

Kinda kommun hamnar i rankingen på plats nummer 114 vilket även det är en uppgång, från plats 137 i fjol.

Ser vi till olika delmoment och inom vilka områden de båda grannkommunerna utmärker sig, så kan vi alltså se att Ydre faktiskt är bäst i klassen, toppar listan av samtliga svenska 290 kommuner, när det gäller resurstilldelning.

Det är resurser till både förskolan och grundskolan som summeras, minus kostnader för lokaler. I jämförelsen viktas grundskolan ungefär dubbelt upp, jämfört med förskolan.

I samma jämförelse hamnar alltså Kinda kommun på plats 210 av 290 kommuner. Och det är en försämring, jämfört med i fjol, då kommunen redan då hamnade på föga imponerande plats 196.

Godkända elever

Inom området Friska lärare är Ydre ändå betydligt sämre än Kinda. Ydre hamnar på plats 147, i mitten ungefär, medan Kinda hamnar på fina platsen 87. Det var dock försämringar jämfört med 2016 både i Kinda och Ydre.

På punkten Godkända elever efter årskurs nio, har Kinda ett mycket bra resultat att redovisa. Kommunen hamnar på plats 19 av 290, sedan siffran justerats efter förutsättningar.

Ydre är dock ännu duktigare och hamnar på plats 4 av 290. När det gäller delmomentet Meritvärde, som visar betygsresultatet där endast de 16 bästa ämnena tas med, ger Ydre en tredje plats bland alla svenska kommuner. Det är ändå en försämring jämfört med i fjol när Ydre toppade statistiken.

Inom samma delmoment ligger Kinda på plats 64, vilket är en förbättring mot 2016 när platsen 167.

Låg lönenivå

Såväl Ydre som Kinda kommuner kan alltså redovisa mycket bra betyg i den nationella tankningen på flera områden. Men på ett område ligger båda hopplöst efter de bästa kommunerna i Sverige, och det gäller lärarnas lön.

Kindas lärarlöner underträffas endast av knappa 40 kommuner i Sverige. Rankningen ger Kinda plats nummer 251 i löneligan, av 290 möjliga. Det är alltså riktigt dåligt.

Men det är ändå bra mycket bättre än i Ydre, som hamnar på plats nummer 284. Endast ex kommuner i landet har en lägre lönestatistik än Ydre. Lönerna visar parstgemensam statistik, alltså godkänd av såväl arbetsgivare som arbetstagare, och visar nivåerna i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem och är daterad november 2016.

Även här ar en viktning skett, vilket resulterar i att grundskolans lönenivå väger tyngre än övriga lärarkategoriers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om