I går var det muntra miner på kommunkontoret i Österbymo när Sofia Sjöström, som är ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland, på plats presenterade årets resultat av företagsklimatet i landets kommuner.
Ökat markant
– Ni i Ydre har bäst företagsklimat i Östergötland och det sammanfattande omdömet har ökat markant jämfört med resten av Sveriges kommuner, sa Sofia Sjöström och överlämnade ett diplom till Malin Gumaelius som ett bevis på att Ydre nu ligger i länstopp.
Ydre kommun har haft ett stabilt företagsklimat under många år. En dipp var det dock 2010, då kommunen hamnade på plats 110.
Framförallt är det skolans attityder till näringslivet som gått spikrakt uppåt. Från plats 184 till årets 44:e placering.
Jenny Johansson är arbetsmarknadshandläggare och studie- och yrkesvägledare i Ydre sedan ett år tillbaka:
– Skolan har satsat mycket på företagsbesök och företagare har varit på skolan och berättat om sina verksamheter. Jag försöker att ordna prao-platser inom kommunen, så att eleverna får en insyn vilka jobb vi har här i Ydre.
Är rätt nöjd
Bra betyg på enkätsvar från företagen i Ydre får även att man får tag på medarbetare med relevant kompetens, att tele- och it-nätet blivit bättre och att medias attityder till företagandet har ökat.
Däremot tycker Ydres företagare att politikernas och tjänstemännens attityder har försämrats.
Henric Isacsson (M) är kommunalråd på deltid i Ydre och har ansvar för näringslivsfrågor:
– Jag tycker nog inte att det är någon attitydförsämring, tvärtom. Jag upplever nog att man som företagare är rätt nöjd med både politiker och tjänstemän, då vi har betydlig kortare beslutsvägar för att vi är en liten kommun.
Framtidens arbetskraft
Tommy Johansson, Norra Vi Skogsentreprenad och Viktor Gustafsson, Sture Gustafssons Åkeri i Österbymo är två företagare av de runt 650 företag som finns i Ydre.
– Jag tycker att vi har ett bra företagsklimat i kommunen. det är nära till politiker och tjänstemän och det är bara positivt att de kommer ut och besöker oss, säger Tommy Johansson.
– Det är mycket bra att skolan involveras i näringslivet i kommunen. Det är där vi har framtidens arbetskraft, säger Viktor Gustafsson.
När det gäller Kindas företagsklimat står kommunen och stampar på samma plats som förra året, 110.
Det som har förbättrats avsevärt i Kinda är näringslivets syn på servicen till företagen och tillämpning av lagar och regler.
Backar ordentlig gör dock allmänhetens och tjänstemännens attityder samt tele- och it-nätet.
Åtvidaberg som förra året var länsetta tappar 31 placeringar och hamnar därmed på en tredje plats.
Svaren från företagen i Åtvidaberg visar med ett undantag på röda siffror. Det enda som får grönt ljus är att kommunikationerna har förbättrats.
Jubel i Ydre
Det som är sämst ställt i Åtvidaberg enligt företagen är att få tag på medarbetare med relevant kompetens. Betydligt sämre betyg jämfört med förra året får även tillämpningen av lagar och regler.
Men i Ydres kommunkontor var det jubel i går. Kommunen har länets bästa företagsklimat och utöver diplom som firades detta med tårtkalas.
Årets klättrare i Östergötland är Boxholm som klev upp 58 placeringar till plats 142. I botten på länslistan ligger Valdemarsvik.