Det är faktiskt den bästa placeringen sedan mätningarna började 2008, säger Sofia Sjöström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland, som var på plats i kommunkontoret i Österbymo och lämnade över diplom och blommor inför ett tio-tal tjänstemän, politiker och företagare.
Det är tionde året i rad som Svenskt Näringsliv tar tempen på företagsklimaten i landets 290 kommuner. Enkäten skickades ut till företagen i början av året.
Enkäten består av tre delar, sammanfattande omdöme, ett antal enkätfrågor och en hel del statistik, säger Sofia Sjöström.
Ydre har ända sedan mätningarna började sedan 2008, med undantag för 2010 då man halkade efter ordentligt, legat i topp i länet och i år är det kommunens bästa resultat någonsin, topp i länet för andra året i rad och på 35:e plats totalt i landet.
Vi har ett tätt samarbete mellan kommunen, näringslivet och skolan. Då vi har 650 registrerade företag i kommunen så blir näringslivet en viktig del för oss, Henrik Isacsson (M), politiskt ansvarig för näringsliv och infrastruktur i Ydre kommun.
Lisa Boyero Lindström är näringslivsstrateg i Ydre kommun:
Vi ska jobba vidare med både kortsiktiga och långsiktiga mål och använda oss av enkätsvaren. Rankingen visar att vi inte är någon liten kommun, utan en storartad kommun.
Vi har fortsatt mycket att göra men rankingen visar att vi är på rätt väg och det här ger oss en väldig kick, säger Henrik Isacsson.
Det som går spikrakt uppåt är tillgång till kompetens, från plats 178 till 33. Men är det så att det är lätt att få rätt kompetens till företagen i Ydre?
Jag vill nog påstå att det där inte stämmer. Vi söker elektriker hela tiden, men det är svårt att hitta några och så är det inom i stort sett alla hantverksyrken, säger Jonas Bernheden på Ydre EL.
Backar ordentlig gör däremot medias attityder till företagande, från plats 86 till 113.
Det beror nog till stor del på att det inte längre finns någon tidning som har lokalredaktion i Österbymo, säger Henric Isacsson.
Är det uppåt i Ydre så är det neråt i Kinda. Här rasar kommunen från plats 110 ner till 161.
Den här utvecklingen är varken Växtkraft Kinda eller Kinda kommun nöjda med. Vi kan konstatera att vi har en del förbättringsområden att samlas kring. Vi är just nu mitt uppe i ett arbete med att utarbeta en näringslivsstrategi för Kinda kommun. Denna strategi för utveckling och tillväxt kommer att vara vägledande för kommunens näringslivsarbete framöver, säger Björn Hoflund (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
Det i särklass största raset bland frågorna till Kindas företagare är den om tillgång till kompetens som backar 118 placeringar ner till 250:e plats. Annat som faller på rankingskalan är bland annat det sammanfattande omdömet, tillämpning av lagar och regler, politikernas attityder till företagande och servicen till företag. Däremot har allmänhetens attityder till företagande klättrat uppåt med 52 placeringar till 64:e plats. Även medias attityder till företagande klättrar upp några placeringar och lägger sig på en 23:e plats totalt i landet.
För Åtvidabergs del som ligger på en tredje palts i länet så tappar kommunen totalt i landet 19 placeringar och lägger sig på plats 83. På pluskontot i kommunen är att företagarna ser en bar tillgång på rätt kompetens, från palts 172 till 106. Bra betyg ger även näringslivet i kommunen till tillämpningen av lagar och regler samt tjänstemännens attityder till företagande. På minuskontot ligger bland annat medias attityder till företagande, politikernas attityder till företagande och skolans attityder till företagande.