Ydre höjer skatten

År 2017 är ett år för investeringar, iallafall om man frågar Ydre kommun. Miljoner satsas på nya skolbyggnader och utbyggandet av bredbandet fortsätter. Därför höjs skatten med 25 öre, en höjning som inbringar 1 500 000 kronor till kommunkassan.

Pär Fransson, kommunchef i Ydre.

Pär Fransson, kommunchef i Ydre.

Foto: Arkiv

Ydre2016-06-29 05:51

Det budgeterade överskottet på 3 900 000 kronor verkar hålla, 2016 förväntas bli ett bra år för Ydre kommun. Inför 2017 är projekten många och satsningarna stora. Därför höjs skatten med 25 öre.

– Bakgrunden till höjningen är ju givetvis ekonomiska, men sedan står vi inför stora investeringar nästa år. Skattepengarna betalar absolut inte allt, men det är mycket pengar för oss, säger kommunchef Pär Fransson.

Hestraskolan ska få sig ett enormt lyft. Helt nya lokaler för förskola och skola ska byggas, något som beräknas kosta omkring 30 miljoner kronor. Dessutom ska Grabeskolan i Österbymo utökas, ett projekt som förväntas landa på 17 miljoner kronor.

– Rent driftekonomiskt ser vi ut att klara 2017, men vad gäller 2018 och 2019 ser det svårare ut, då får vi börja dra ner på kostnaderna. Det finns stora osäkerheter i budgeten. Inom LSS och skolan ser vi en negativ utveckling med ökade kostnader, säger Fransson och fortsätter:

– Även vad gäller ensamkommande barn och ungdomar råder en viss osäkerhet. Det är jättesvårt att budgetera för det, men man får utgå från hur läget ser ut i dag.

Förutom skolinvesteringar ska utbyggandet av bredband fortsätta i kommunen, nu är det landsbygden som gäller. Målet är, likt regeringens, att 90 procent av Ydreborna ska ha fiber 2020, eller som senaste 2021. Det senaste stora fiberprojektet som genomförts i kommunen avslutades i dagarna, då gällde det sträckningen mellan Hestra, Torpa och Torpöns färjeläge. Byggnationen påbörjades hösten år 2014 och anslutningar till projektet har skett löpande fram till i våras. Av totalt 200 fastighetsägare har 160 stycken anslutit sig.

– Med en anslutningsgrad på 82 procent känns det som mycket lyckat, säger Itsams projektledare Anette Blomqvist.

Nu är planen att fortsätta med Asby-udde.

– Vi ska givetvis söka statligt medel, men även de är ju begränsade. Vi har fått bra utdelning tidigare, så vi hoppas på stöd, säger Pär Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om