Ydre huvudman ännu ett år

Det var Ydre kommun som ville få till stånd en ändring. Och nu blir det ändring, men inte som Ydre ursprungligen tänkte sig.

Ydre2017-12-21 12:30

Det gäller Naturum Sommen och det gäller huvudmannaskapet. Ärendet har sitt ursprung i att Naturvårdsverket meddelar att det strider mot reglerna att ge stöd till Naturum Sommen, eftersom det föreslogs bli en privat huvudman för verksamheten.

Naturum

Det var Ydre kommun som ville rädda verksamheten och därför föreslog att Stiftelsen Sommen formellt skulle bli huvudman, men att kommunerna runt omkring Sommen skulle dela på det ekonomiska ansvaret, i det fallet det blev ett minusresultat.

Sedan Naturvårdsverket meddelat att detta strider mot reglerna räddas nu situationen akut genom att Ydre kommun fortsätter som huvudman i ytterligare ett år.

Det är också den uppfattning som de omgivande kommunerna har, Tranås, Mjölby och Boxholm, nämligen att Ydre fortsätter som huvudman.

Färjelägret

Naturum Sommen är dessutom nära förknippat med ytterligare en attraktion inom kommunens gränser, nämligen Torpöns färjeläger.

Även i det fallet har det blivit ändring i planerna. Det tilltänkta ägarbytet har gått i stöpet eftersom den nuvarande arrendatorn nu hoppar av med familjeskäl som grund.

Det har istället tecknats ett nytt hyresavtal - och denna gång med familjen Robin Samii. Även i detta fallet är det meningen att anläggningen ska kunna förvärvas av arrendatorn efter ett provår med hyreskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om