Ydre kommun säger upp 17 anställda

Ydre kommun har sagt upp 17 anställda som samtliga har jobbat inom verksamheten för ensamkommande flyktingbarn. Anledningen är att det kommer betydligt färre barn och unga till Sverige.

Socialchef Camilla Ljungdahl. Foto: Lars-Göran Bexell

Socialchef Camilla Ljungdahl. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Ydre2017-03-15 08:47

- Vi hade målet att försöka omplacera personalen men tyvärr så finns det inte så många jobb varken i den kommunala verksamheten eller i Ydre kommun i övrigt, säger socialchef Camilla Ljungdahl.

Som mest för ett par år sedan hade Ydre kommun 60 ensamkommande barn och ungdomar boende i tre HVB-hem.

- Nu kommer vi att ha ett HVB-hem kvar med plats för sju ungdomar som är upp till 16 år, säger Camilla Ljungdahl.

Den sista mars kommer Rosa huset (före detta Ydre Värdshus att vara tömt. Vad som händer med byggnaden fram över är oklart. Tidigare i år sålde Ydre kommun Bulesalen och Ydresalen, som ligger vägg i vägg med värdshuset, till Pingstkyrkan i Österbymo. Här har avstyckningen av de sålda byggnaderna överklagats och ligger nu hos förvaltningsrätten för beslut.

- Ja, vad som händer med värdshuset framöver, det vet jag inte. Det finns en del planer, men inga konkreta, säger Camilla Ljungdahl.

Totalt har Ydre kommun haft 29 integrationspedagoger och integrationsassistenter som jobbat på HVB-hemmen och stödboendet. I januari bedömde socialtjänsten att man behövde ha 16 anställda kvar men efter förhandlingar med fackförbunden Kommunal och Vision slutade det med att man säger upp 17 anställda och tolv blir kvar.

- Målet var att ha 16 anställda kvar men förutsättningarna har ändrats väldigt snabbt och då la vi oss på den här personalstyrkan för att inte behöva förhandla på nytt om några månader, säger Camilla Ljungdahl.

De 17 som nu får sluta är mellan 22 och 64 år. Tre har en månadsuppsägning och resterande har sex månaders uppsägningstid.

- Tre slutar den sista april och resten den sista september, säger Camilla Ljungdahl.

Av de totalt 60 ungdomar som bott i Ydre kommun har hälften flyttats över till Migrationsverket.

- Två av av våra nyanlända ungdomar har gått sina gymnasium klart och fått jobb i Ydre och en tredje håller på att avsluta sin studier och kommer att få jobb efter det. Det tredje HVB-hemmet som vi har haft kommer nu att bli stödboende, säger Camilla Ljungdahl.

Från och med 1 april står Rosa Huset ( tidigare Ydre Värdshus) tomt. Foto: Lars-Göran Bexell
Från och med 1 april står Rosa Huset ( tidigare Ydre Värdshus) tomt. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om