Ydre Skåp går mot ett rekordår

"Vi måste bli fler", säger Ydre Skåps nya vd Björn Pantzarfelt. Det är ett välmående företag han nu basar över. Med en rekordstor orderingång ser 2016 ut att bli det bästa året i Ydreföretagets 17-åriga historia, trots en mördande konkurrens på marknaden.

Foto:

Ydre2016-04-30 07:46

För exakt tio år sedan genomförde Ydre Skåp sin största och absolut viktigaste expandering någonsin. När företaget, sju år efter att den unga entreprenören Peter Carlsson grundat verksamheten, hade växt ur sina lokaler genomfördes en enorm nybyggnation. Den nya arbetsytan ökades till hela 4 500 kvadratmeter vilket gjorde det möjligt att öka produktionen väsentligt.

- Det är ett stort steg i Ydre Skåps historia. Lokalerna specialdesignades för serieproduktion där varje station gör sina specifika uppgifter, det var vår enda chans att hinna med ordrarna i tid, säger företagets säljansvarig Tomas Johansson som var med och grundade Ydre Skåp år 1999.

Med en nybyggd fabrik gick de första åren spikrakt uppåt. År 2006 resulterade i den högsta försäljningssiffran någonsin, sedan kom lågkonjunkturen. Hela branschen försattes i kris och Ydre Skåps omsättning sjönk rejält år 2008, från över 70 miljoner kronor till 34. Företaget tvingades att ses sig om efter en samarbetspartner, vilket senare ledde till att de blev en del av koncernen Nordic Vehicle, något Ydreföretaget är än idag.

- Sedan dess har vi hållit oss ganska stabila, vi hade ett riktigt bra år förra året där vi ökade vår omsättning och tog ett steg uppåt, säger en stolt Tomas Johansson och fortsätter:

Årets start ser ännu bättre ut.

Det började med en stor upphandlingsvinst i slutet av förra året. Det var Toyota Material Handling i Mjölby som behövde påbyggnadsskåp till 100 fordon. Ydreföretaget lyckades, tack vare sitt goda samarbete med Toyota Sverige, få uppdraget, ett uppdrag värt tio miljoner kronor.

- Vi är oerhört glada att vi fick den. Att vi lyckades få affären i så hård konkurrens har faktiskt gett eko och lett till fler uppdrag, säger säljansvarige Johansson.

- Fortsätter det så här och om man ska tro någonting så kanske vi kan omsätta drygt 70 miljoner i år och passera vårt rekordår, säger Ydre Skåps nya vd Björn Pantzarfelt.

Pantzarfelt kom till Ydreföretaget i september förra året, närmast som platschef och konsult. Eksjöbon såg en stor utvecklingspotential i företaget, att produktionen kan ökas och bli mer kostnadseffektiv. Nu har de inlett en investeringsresa där produktionskapaciteten kan ökas med 50 procent, eller rent utav dubblas.

- Vi har hittills investerat en miljon i maskiner för bearbetning av aluminium, jag ska skriva under alla papper här idag, säger Pantzarfelt och fortsätter:

- Sedan limmar ju vi våra väggar och golv själva i dagsläget. Ska vi fortsätta med det kommer det att investeras även där.

Det är inte bara i antalet maskiner som företaget planeras att växa, utan även anställda. Just i detta nu pågår ett rekryteringsarbete av en produktionsledare, montörer är också något som finns ett stort behov av. Av de 42 medarbetare som finns på Ydre Skåp i dag beräknas cirka 80 till 90 procent komma från bygden, något vd:n Pantzarfelt vill bibehålla.

- Vi måste satsa på ungdomarna här i bygden tycker jag, och det gör vi också, säger Ydre Skåps vd.

- Ja, det är något som vi gjort i alla tider. Vi har aldrig varit blyga att ta in unga människor, fyller Tomas Johansson i.

Att Ydre Skåp betyder mycket för hela kommunen råder inga tvivel om, både det övriga näringslivet och invånarna gagnas när företaget går bra. Att omsättningen och produktionen nu ökar, trots den tuffa konkurrensen på marknaden, kommer leda till ökade arbetstillfällen inom en snar framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om