Ydre står för alla markarbeten

Det blev votering i Ydre kommunfullmäktige när frågan om nya hyresbostäder på Dalbylandet skulle behandlas. Anledningen till att ärendet över huvudtaget hamnade på fullmäktiges bord var att de ekonomiska kalkylerna inte håller.

Ydre2017-10-04 08:50

Det var när anbuden öppnats som det visade sig att Ydrebostäders kalkyler för byggande av hyreslägenheter inte räcker till. För att lösa den uppkomna situationen presenterades flera förslag till lösning.

Markarbeten

Majoritetslinjen företrädd bland annat av kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C), vann med röstsiffrorna 14 mot 5. Karlsson fick stöd av socialdemokraterna genom Anna-Lena Svensson och folkpartiet genom Bengt Malms ersättare Linda Masman.

Miljöpartiet företrätt av Fredrik Skillermark och moderaterna genom Simon Spaak reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

För att rädda den ekonomiska situationen blev beslutet nu sådant att Ydre kommun står för de markarbeten och den grovplanering som krävs. Kostnaden för denna insats, som uppgår till drygt en miljon kronor inneryms inom projekt Dalbylandet.

Samtidigt förvärvar Ydrebostäder AB fastigheten Torpa 1:55 för en köpeskilling om en miljon kronor.

Diskuterades

Skillermark och Spaak ville istället att tomten istället skulle säljas till en extern köpare.

Det var redan i slutet av förra året som kommunfullmäktige i Ydre uppdrog åt sitt kommunala bostadsbolag Ydrebostäder AB att bygga lägenheter på Dalbylandet. När det sedan visade sig just innan semestern i år att inkomna och öppnade anbud översteg de kalkyler som godkänts gavs politikerna i uppdrag över sommarferien att tänka på hur saken skulle lösas.

I augusti diskuterades ärendet återigen och denna gång med företrädare för Ydrebostäders ledning. Det förslag som låg närmast till hans och som senare även blev kommunstyrelsens förslag, blev att kommunen skulle åta sig att färdigställa fastigheten Torpa 1:55 såsom byggklar.

Med andra ord, bekosta en full exploatering.

Följer praxis

Denna lösning överenstämmer enligt arkitekten bakom förslaget, kommunchef Pär Fransson, med vad som gäller när kommunen planlägger och iordningställer kommunal industrimark. Det är också en praxis som kommunen tidigare tillämpat när Ydrebostäder uppfört hyreslägenheter på kommunens uppdrag.

Voteringen följde de beskrivna partilinjerna och med den ekonomiska justering som nu blir fallet kommer byggandet av hyreslägenheter ett steg närmare fullbordan.

När det gäller själva fastigheterna, lägenheter och så vidare, blir det ingen ändring, utan följer de beslut som tidigare beskrivits i denna tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om