Ydrebiken är en växande tävling – 200 cyklister genomförde tävlingen

MTB sporten eller mountainbike som det heter har under några år vuxit sig allt större i landet. Detta märktes tydligt under helgen då YDREBIKEN 2017 ägde rum i Hestra. Drygt 200 deltagare stod beredda vid startområdet.

Alla deltagare till varje bana startade samtidigt och det blev trångt inför första svängen. Foto: Morgan Karlsson

Alla deltagare till varje bana startade samtidigt och det blev trångt inför första svängen. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Ydre2017-05-02 11:30

Ydrebiken är ett motionslopp för mountainbike som arrangeras av föreningen OK64 Torpa. Det är andra året loppet arrangeras och förhoppningen är att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Banorna går genom Ydres omväxlande och vackra landskap på roliga skogsstigar och mindre grusvägar.

– Detta är möjligt genom gott samarbete med vänliga markägare, berättar tävlingsledaren Tommy Rosell.

På parkeringen var det fullt verksamhet en timma innan start. Deltagarna gjorde sig i ordning, testa cyklarna några varv på parkeringen och justerade det som behövdes. Erfarenheten och nivån på cyklisterna varierade stort.

Några tog det som en kul motionsrunda, medan andra var där med stora team som både visade upp samt sålde dessa fina mountainbikar.

Banchefen gick igen dagens rutiner och säkerheten kring dagens tävling med funktionärerna innan de intog sina platser utmed banan.

Tävlingsledaren berättade också under förarmötet att om oturen skulle vara framme och något skulle hända så skulle man vända sig till funktionärerna eller själv kontakta tävlingsledaren för hjälp.

Tävlingsklasserna bestod av herrar 30 kilometer, damer 30 kilometer, herrar 13 kilometer samt damer 13 kilometer. Alla tävlande startade tillsammans, fast man beslöt att vänta med starten för deltagarna till 13 kilometers slingan under fem minuter, för att det inte skulle bli några kollisioner ute på sträckningen då banorna ibland korsade varandra.

Det var sedan full fart utmed bansträckningen. Många jobbiga backar väntade de tävlande och cyklarnas stötdämpare fick jobba hårt över stenarna.

Vinnaren av 30 kilometers banan med en tid på 1 timma och 15 minuter blev Stefan Carlsson från Västervik, fast han tävlar för Kolmårdens MTB. Stefan Carlsson berättade att det var segt till en början, fast det var bara att hänga på.

Ydrebiken är hans andra tävling för i år och han ser det som en mjukstart för att komma igång inför säsongen då han är professionell cyklist inom MTB sedan 2001.

– Denna form av cykling kräver mer kondition hela tiden, berättar Carlsson. Det är inte många sekunder man ges en chans att slappna av under ett lopp. Det gäller att ha en övertygande kraftreserv när benen mjuknar. Även gäller det som för min del att ha ett fungerande koncept runt omkring.

Han visade upp sin bil där han får plats med två cyklar inuti bilen samt reservdelar, hållare för alla vattenflaskor med mera. Både vinnaren och övriga deltagare förklarade tjusningen inom denna gren med den känsla som man får av att åka fram på de mindre skogsvägarna och genom skogen och naturen.

Tävlingsledaren Tommy Rosell förklarade hur det hela startade.

– Vi är ett tiotal aktiva MTB cyklister som träffas lokalt och kör en runda då och då. Där började tankarna komma, då vi vet att det finns många utövare inom detta. Idéer blev till verklighet och vi skapade en god kontakt med markägare och arbetet med att bygga banor och leta stigar påbörjades.

– Det blev en kraftig ökning av antalet deltagare i år och nu är tanken att banan får vara permanent för allmänheten. Detta är en satsning som har slagit väl ut och vi känner att vi fått en bra respons från besökarna. Tommy Rosell vill även framföra ett stort tack till alla funktionärer som ställer upp med sin tid för att göra det hela möjligt.

Vinnaren av den 30 kilometer långa banan blev Stefan Carlsson från Kolmårdens MTB, med tiden 1 timma och 15 minuter.
Vinnaren av den 30 kilometer långa banan blev Stefan Carlsson från Kolmårdens MTB, med tiden 1 timma och 15 minuter.
Resultat
Herrar 30 km. 1, Stefan Karlsson 1:15:15. 2, Erik Mattelin 1:15:40. 3, Daniel Brengdahl 1:16.08
Damer 30 km. 1, Therese Lindqvist 1:36:50. 2, Ann Elofsson 1:39:45. 3, Carina Hultgren 1:42:37
Herrar 13 km. 1, Magnus Blom 40:25. 2, Edwin Elofsson 42:30. 3, Arvid Pettersson 42:43
Damer 13 km.1, Moa Pettersson 42:30.2, Gunilla Ekholm 51:50. 3, Hillevi Samuelsson 56:54
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om