Lyckad nystart – över 30 000 kronor till behövande

Pandemin satte det mesta på väntelista, även de populära syföreningsauktionerna. Tusentals kronor samlades in under nystarten.

Ordförande Marie Johnsson och sekteterare Berit Johansson var nöjda med auktionen som nystartade efter pandemiuppehållet.

Ordförande Marie Johnsson och sekteterare Berit Johansson var nöjda med auktionen som nystartade efter pandemiuppehållet.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-11-25 11:15

En av eldsjälarna i Norra Vis kyrkliga syförening är Berit Johansson som är sekreterare i föreningen. Hon har varit med i styrelsen sedan 1998.

– Vi träffas var fjortonde dag på måndagar. Några är jätteduktiga på att sticka och vi syr, fikar och så pratar vi förstås, skrattar Berit Johansson.

undefined
Hembakat, hemsytt och inköpt fyllde borden inför auktionen.

Hur mycket brukar en auktion inbringa?

– Ja det rör sig om 25- 30 000 kronor som vi sedan fördelar till olika hjälporganisationer. Vi brukar ge till Stadsmissionen i Linköping, Föreningen Östergötlands barn, Kvinnojouren i Tranås. Operation Smile har vi också givit till, för barn med läpp- och gomspalt. Nu har det inte varit någon auktion på några år på grund av pandemin.

Men Syföreningen kämpade på och fann andra vägar under de två åren med coronarestriktioner.

– Ja, istället var vi på Plassen, torget i Österbymo, vid tre tillfällen. Det ska vi göra snart igen. Den 8 december kommer vi att stå där och då är det mest bakade saker, såsom bröd och kakor och sånt. I Österbymo bor det många äldre som inte kommer någonstans, och då brukar de passa på att handla av oss när det är nära.

undefined
Mycket arbete ligger bakom en lyckad auktion.
undefined
Ordförande Marie Johnsson och sekteterare Berit Johansson var nöjda med auktionen som nystartade efter pandemiuppehållet.

Torghandeln har varit en bra idé.

– Det har givit ungefär 10 000 kronor varje gång så det är vi glada för, berättar Berit.

Inför auktionskvällen köptes det in hemystad ost bland annat, som brukar vara populärt.  Mycket hembakat, många lotterier och broderade dukar och annat hantverk var skänkt.

Prästen Jimmy Tåli var på plats på syföreningsauktionen för första gången i sitt liv. Han utlovade en lunch till den som bjöd över honom och vann budgivningen. 

– Det här är jätteviktigt. Det arbete som görs här är ovärderligt, sa han.

I sin tacksägelsebön uttryckte han att det är ett privilegium i att ge.

undefined
Hemost är populärt. Flera såldes för 600 kronor styck.
undefined
Prästen Jimmy Tåli och Pär Fransson var på plats.

I församlingshemmet var även auktionsutroparen Per Petré som gjorde sin fjärde auktion för syföreningen. På ett humoristiskt sätt svingade han klubban mellan budgivarna och lockade till många skratt och tömda plånböcker och fick försäljningen att landa på 26 755 kronor under kvällen.

Den totala summan blev 28 800, med det stora lotteriet inräknat landade det på totalt 36 300 kronor. 

Pär Fransson som skötte räkenskaperna, berättar:

– Det går väl bort cirka 3000 kronor för inköp som föreningen haft, så hela intäkten ska inte fördelas nu men det blev en bra kväll.

Hur gick det för prästen? Jo, det slutade med tre luncher att bjuda på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!