Ydreföretagets paneler arkitekternas favorit

Kanske hade han det på känn, Lennart Rääf i österbymo, när han startade sin tillverkning av träullsskivor och plattor. Men förmodligen inte. Sonen Bengt Rääf som nu driver företaget med 22 anställda är själv överraskad över den vändning allt tagit när produkterna blivit ett designelement runt hela världen.

Träullit grundades 1946 av nuvarande ägaren Bengt Rääfs far, Lennart Rääf. Produkterna goda egenskaper har sedan dess varit mer eller mindre ftertraktade - och på senare år pekar alla prognoser uppåt. Foto Jonas Lindström

Träullit grundades 1946 av nuvarande ägaren Bengt Rääfs far, Lennart Rääf. Produkterna goda egenskaper har sedan dess varit mer eller mindre ftertraktade - och på senare år pekar alla prognoser uppåt. Foto Jonas Lindström

Foto:

Ydre2017-04-05 13:40

-Ja, det är verkligen roligt. Och allt beror på Designprogrammet, skrattar han och berättar om nya leveranser till lyxkrogar, designbyggnader och liknande, runt hela världen. Och kundernas namn klingar väldigt välbekant; som exempelvis Volvo, Google, Stella McCartney och KPMG.

Produkterna beundras i London, New York, Milano och andra platser.

Goda egenskaper

Företaget det handlar om är Träullit i Östernymo. Grundat av Lennart Rääf år 1946 och nu med sonen Bengt Rääf vid rodret. Familjeföretaget har allt sedan starten tillverkat träullsskivor och plattor av cementbunden träull. Träullen kommer från gran och allt sammanbindes med cement och ger i sin konstruktion riktigt bra byggegenskaper.

-Vi kan ju nämna saker som värmeisoleringsförmåga, hög värmelagringsförmåga, ljudabsorntion, hög motståndkraft mot brand, mögel och röta, god styrka mot mekanisk åverkan och ett mycket bra sätt underlag att putsa emot.

Sedan 2004 har produktsortimentet utökats med ett egenutvecklat byggsystem Träullit Helväggselement. Företaget producerar byggdetaljer som används på alla tänkbara sätt, som ytterväggar, undertak, bjälklag, yttertak, bullerskydd och så Baux Träullit.

-Det var i och med Baux, designprogrammet, som utvecklingen tog ordentlig fart, berättar Bengt Rääf. Dessförinnan gick det långsamt framåt, lite uppåt ibland och lite neråt ibland.

Tillbyggnad

Det handlar om designade akustikplattor i en mängd olika färger och former. De har visat sig tilltala arkitekter över hela världen och kombinerar extremt bra egenskaper med ett robust och funktionellt utseende som verkar falla många verkligt namnkunniga arkitekter i smaken.

Av den anledningen har hemsidan måst göras om med jämna mellanrum. Från början handlade det om att vara en lokal leverantör, och det utökades snart till att ha hela Sverige som arbetsfält. Innan de Skandinaviska länderna utökades till hela Norden. Numer levereras Träullits produkter från Österbymo till kunder över hela världen.

Nu har lokalerna blivit för små och Bengt Rääf skissar på en rejäl tillbyggnad av produktionslokalerna.

-Det är något vi har tänkt på länge, men det har helt enkelt saknats tid, berättar han för vår tidning. Men nu ska vi göra slag i saken, är det tänkt. Först hade jag tänkt mig en tillbyggnad på cirka 500 kvm, men nu lutar det åt att den blir dubbelt så stor.

Till Riga

Det andas en optimsm på företaget i Österbymo, som sysselsätter 22 personer. I morgon onsdag tar hela personalen paus för att gemensamt åka till Riga i Lettland, för ett besök på en liknande fabrik i grannlandet.

-Det handlar om att titta på hur de jobbar, och kanske få någon idé. De har varit hos oss så jag skulle vilja betrakta det som om vi är kollegor och konkurrenter på en och samma gång, berättar Bengt Rääf.

Men det är ändå så, betonar han, att båda företagen vart och ett och även tillsammans är en liten spelare i det stora hela, jämfört med andra beklädningsmaterial inom byggsektorn.

-Men visst är det verkligen roligt att det tagit en sådan fart nu. Och visst är det roligt att kunna leverera produkter här från Österbymo och ut till namnkunniga kunder över hela världen.

Planerna på en ny produktionshall har funnits många år. Företaget börjar växa ur sin kostym, och dessutom har de nuvarande lokalerna varit med i mer än 60 år. Foto: Jonas Lindström
Planerna på en ny produktionshall har funnits många år. Företaget börjar växa ur sin kostym, och dessutom har de nuvarande lokalerna varit med i mer än 60 år. Foto: Jonas Lindström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om