Ydrefrisören vågade satsa – "Aldrig varit så nervös"

Efter att ha arbetat inom psykiatrin i 13 år, sadlade hon om till frisör. 1998 blev Lisbeth Pettersson färdig och öppnade salong.

Lisbeth Pettersson jobbar oförtrutet på. Inget är förändrat, men hon kan titulera sig frisörmästare nu.

Lisbeth Pettersson jobbar oförtrutet på. Inget är förändrat, men hon kan titulera sig frisörmästare nu.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-12-18 20:00

Hon har drivit salong Klipphörnan/Hårfint i många år. Men något gesällbrev blev det aldrig. Ett gesällbrev är det yttersta beviset på ens kunskap inom yrket. Det finns inom olika hantverkskårer och man ansöker om att få göra det hos en yrkesnämnd.

Åren rullade på, så kom Sanna Johansson till henne som praktikant. Under Sannas träning i de olika momenten inför sitt gesällprov väcktes något i Lisbeth.

– Hon är ju ung och de unga ska ju ha gesäll, de klarar sig bättre och kommer in på marknaden bättre om de har sitt gesäll. De kommer upp i lön väsentligt om de har det. Det gör nästan 10 000 kronor i månaden. Dessutom är de inne i tänket redan på skolan.

undefined
Lisbeth Pettersson firar 25 år som frisör nästa år. Då ska det firas på Blå hallen med kollegan Sanna Johansson.

När coronan kom emellan passade yrkesnämnden för frisörföretagarna på att revidera gesällen och de tog bort några förlegade moment.

– Dessutom hade de märkt att vi var så många äldre frisörer som inte gjort gesällen och gav oss då möjligheten och erbjudandet att göra det under en begränsad tid. 

Lisbeth tittade på erbjudandet som fanns i Nässjö. Närmare kunde det inte bli. När hon såg att det bara fanns en plats kvar, anmälde hon sig utan att tänka. Sanna visste inget. 

– Jag ville inte störa henne i sin träning. Jag började bli nervös. Tänk om jag inte skulle klara det? Jag har nog aldrig varit så nervös som när det var dags, skrattar Lisbeth.

undefined
Lisbeth Pettersson och Sanna Johansson har båda förärats gesällbrev i år.
undefined
Ydrefrisören Lisbeth Pettersson vågade utmana sig själv..

Men det gick vägen och därefter fick hon erbjudande om mästarutbildningen och anmälde sig till den också, för nu tyckte hon att det var roligt.

Mästarutbildningen har hållit henne borta från salongen några gånger under hösten.

– Det har varit tio veckor på distans. Första träffen var ju fysisk. Under kursens första dag fick jag ett sms om att sonen med sambo åkt in till BB och jag skulle bli farmor. Fokuset var liksom inte på plats, skrattar hon.

150 timmar har hon lagt ner under hösten med ledarskap, juridik, företagsekonomi, avtal, bokslut med mera. Nu är hon godkänd och har just fått sitt mästarbrevsnummer och finns med i mästarregistret som kom 2014.

undefined
Lisbeth Petterssons intyg påvisar allt som kursen innehåller.
undefined
Lisbeth Pettersson har nu erhållit sitt mästarbrevsnummer men väntar till november nästa år med att hämta diplomet.

En gång om året delas mästarbreven ut i Blå Hallen i Stockholm vilket sker i början av november. Så nästa år ska Lisbeth och Sanna dit på baluns.

– När vi fick våra gesällbrev i Stadshuset Linköping var det en torr tillställning där allt var över på 45 minuter. Inget roligt och minnesvärt alls. Nästa år firar jag dessutom 25 år som frisör så då ska vi fira!

undefined
Lisbeth Pettersson jobbar oförtrutet på. Inget är förändrat, men hon kan titulera sig frisörmästare nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!